Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
     
 

Sladkor

Sladkor (saharoza) se pridobiva pretežno iz sladkorne pese in trsa. Med njima ni nobene kemične ali fizične razlike. Nam najbolj poznani beli sladkor nastane iz štirih različnih vrst sladkorja: glukoze, dekstroze, fruktoze in laktoze. Vse vrste sladkorja pripadajo skupini ogljikovih hidratov. Sladkor se nahaja v veliko rastlinah. V najvišji koncentraciji pa ga najdemo v sladkorni pesi (8-22%) in v trsu (7-18%).

Sladkorni trs se goji v tropskih in subtropskih regijah, ker je tam podnebje z veliko padavinami in obdobji z veliko vročino in sušo. Rastlina lahko v teh pogojih najlepše zori. Sladkorna pesa pa se goji v bolj zmernih klimatskih področjih, ker so zanjo idealne padavine skozi vso leto pri povprečnih temperaturah. Med tem ko se sladkorni trs prideluje skozi vse leto, se pesa seje spomladi in spravi v jesenskih mesecih. 70% vsega v preko 100 državah pridelanega sladkorja izhaja iz sladkornega trsa in delež tega sladkorja še vedno narašča, ker je sladkor iz trsa manj občutljiv za ceno in rastlina ni odvisna od sezonskih ciklov. Sladkorna pesa pa izhaja predvsem iz EU in Rusije. Pesa je primerljivo mlada kulturna rastlina in se jo uporablja šele 200 let za pridelavo sladkorja.

Iz Brazilije, ki je najpomembnejši pridelovalec in izvoznik sladkorja prihaja približno 16% proizvodnje, sledi ji Indija (14%), Kitajska (6%) in ZDA (5%). Najpomembnejši pridelovalci v Evropi so Francija, Nemčija in Poljska. V Braziliji velja sladkorni trs za najpomembnejšo energijsko rastlino saj polovico sladkorne letine predela za gorivo. Preko 60% svetovne proizvodnje etanola temelji na sladkorju. Posebej pridelovalke sladkorja na jugu razvijajo domače industrije etanola in s tem omogočijo visoko kvalificirana delovna mesta na podeželju. Strateški cilj teh držav je tudi emancipacija nihajočih cen na svetovnih trgih za sladkor na eni in surovo nafto na drugi strani.

S sladkorjem se trguje na več borzah in v različnih kvalifikacijah. Najpomembnejša borza za sladkor je v NewYorku Board of Trade (NYBOT), kjer se trguje s sladkorjem No. 11 in se navezuje izključno na sladkor iz sladkornega trsa. Trguje s v centij ameriških doalrjev na funt in en kontrakt obsega 112.000 funtov, kar je približno 50 ton. Sladkor No. 14, s katerim se prav tako trguje na borzi v NewYorku Board of Trade (NYBOT) pa vključuje samo sladkor ameriškega porekla. Na Londonski borzi International Financial Futures Exchange (LIFFE) pa se trguje s sladkorjem No. 5 in vključuje evropski sladkor iz sladkorne pese. Trguje se v ameriških dolarjih za tono, en kontrakt obsega 50 ton.

Oglejte si diagrame nihanja cen za sladkor.

 
 
 
 
  Ostale kmetijske surovine:
Gradbeni les, Bombaž, Kava, Kakav, Koruza, Pomarančni sok, Riž, Pšenica
 
     
 
KMETIJSKE SUROVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
 
 
( 2010-07-28 ) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Ag Web
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-17 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-08-11 ) - Vir: Žurnal24
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-07-30 ) - Vir: zurnal24.si
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend