Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
     
 

Pšenica

Pšenica je vrsta žita (kot koruza, riž, proso, rž, oves), ki spada v družino sladik (Poaceae). Prve vrste, ki jih je sejal človek so bile enozrnice in dvozrnice. Najstarejša najdbišča pšenice izvirajo iz časa med 7800-5200 pr. Kr. S tem je pšenica za ječmenom drugo najstarejša vrsta žita. Pohod pšenice se je začel v 11. stoletju, ko je prišel na dan beli kruh. Danes je pšenica najpogosteje posajena vrsta žita in zavzema največji delež z žitom zasejanih površin.

Različne vrste pšenice predstavljajo drugo najbolj pogosto zasajeno žito na svetu (za koruzo). Glede na čas setve in klimatskih področij se na različnih borzah trguje z različnimi vrstami pšenice. Z >Rdečo, mehko zimsko pšenico< se trguje na CBOTu in z >rdečo, trdo zimsko pšenico< na KCBTju. Ker se trguje samo s pšenico, ki se jo pridela v ZDA, radi označujejo vrste pšenice po regiji pridelave: Kanzas-trda pšenica (Regija: Kanzas, Teksas, Nebraska, Oklahoma) in Chicago-mehka pšenica (Illinoja, Missouri).

Svetovna proizvodnja približno 630 milijonov ton pokriva okoli 1/5 potreb po kalorijah svetovnega prebivalstva. Mehka pšenica iz Chicago moke se uporablja predvsem za kuho, kekse, prigrizke in krekerje, druga vrsta pšenice predvsem za kruh in testenine. Poleg tega je kulturna rastlina tudi pomembno sredstvo za krmo živali. Stalno rastoča cena surove nafte zagotavljajo naraščajoče povpraševanje po žitih, ki se uporabljajo za izdelavo biogoriv (etanol).
Največji proizvajalci pšenice so Kitajska, Indija, ZDA in Francija. Nemčija je šele na 8. mestu in predstavlja povprečen donos na hektar okoli 75 dt/ha. Svetovno povprečje se v primerjavi nahaja pri samo 29 dt/ha. Največji izvozniki so Argentina, Avstralija, EU, Kanada in ZDA. Največji uvozniki pa so poleg Rusije tudi ostale azijske države.

Najpomembnejši vplivni faktor ponudbe za kmetijske produkte je vreme. Suho vreme in dolgo trajajoča suša vplivajo na ponudbo cene prav tako kot vlažno vreme, ekstremna nihanja temperature ali okoljske katastrofe. Dodatni pomembni vplivni faktorji so ritem setve in žetve (najnižja cena je ponavadi v poletnih mesecih žetve), zgoraj omenjeno povpraševanje po biogorivih in vpliv politike (subvencije ali omejevanje trgovanja).

Najpomembnejša mesta trgovanja za Chicago pšenico (angl. Soft Red Winter Wheat) je borza v Chicagu Board of Trade (CBOT), za Kansas pšenico (angl. Hard Red Winter Wheat) pa borza Board of Trade (KCBT) v Kanzas Cityu. Na obeh borzah se trguje v centih ameriških doalrjev po merniku oz. enoti, pri čemer vsebuje en kontrakt 5.000 mernikov (1 mernik = 27,2155 kg). Močneje se trguje z kontraktom CBOT.

Oglejte si diagrame nihanja cen za pšenico.

 
 
 
 
  Ostale kmetijske surovine:
Sladkor, Gradbeni les, Bombaž, Kava, Kakav, Koruza, Pomarančni sok, Riž
 
     
 
KMETIJSKE SUROVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
 
 
( 2010-07-28 ) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Ag Web
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-17 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-08-11 ) - Vir: Žurnal24
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-07-30 ) - Vir: zurnal24.si
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend