|  | |  | | | | | Pomarančni sok Pomarančni sok pridobivajo tako, da pomaranče najprej operejo (s tem odstranijo umazanijo in del fitosanitarnih pripravkov), nato pa s pomočjo cilindra s sitom (podobno, kot to delamo doma) iz sadežev stisnejo sok ter nekaj pulpe in sadnih delcev. Iz tako pridobljenega soka nato s pomočjo centrifuge izločijo sadne delce in sok je pripravljen za nadaljnjo tehnološko obdelavo: ali iz njega naredijo nezgoščeni sok, ki ga je treba takoj pasterizirati in ga embalirati za prodajo, ali pa gre v postopek zgoščevanja, s katerim s pomočjo toplote odstranijo vodo (ta izhlapi). Ko doseže koncentracijo suhe snovi okoli 67 %, ga nalijejo v sode in razpošljejo po svetu. Največ pomarančnega soka je narejenega iz tako pripravljenega zgoščenega soka z dodajanjem vode, sladkorja ali kislin in arom. Okus in aroma nezgoščenega soka sta torej očitno različna od zgoščenega, saj nanju ne vpliva predelava med zgoščevanjem, pa tudi ne dodatki, ki jih proizvajalci dodajajo kasneje pri proizvodnji soka iz zgoščenega soka. Na okus kateregakoli sadnega soka poleg tehnološkega postopka seveda vpliva tudi vrsta in kakovost sadja, ki ga uporabijo za pridobivanje soka. Tako ima na primer sok iz pomaranč, ki rastejo v subtropskih krajih (Brazilija, Mehika, Florida...), boljši okus, pa tudi slajši je. Pomaranče, ki rastejo v mediteranskem podnebju (Španija, Italija, Kalifornija) so primernejše za uživanje kot pa za pridobivanje soka. Oglejte si diagrame nihanja cen za pomarančni sok. | | | | | | Ostale kmetijske surovine: Riž, Pšenica, Sladkor, Gradbeni les, Bombaž, Kava, Kakav, Koruza | | | | | | |  | |  | | | Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine. Za vpis kliknite tukaj... | | | | |  | |  | |  | | | Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
 Platina - zadnjih 24 ur v EUR
 Paladij - zadnjih 24 ur v EUR
 | | |