Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
PLEMENITE KOVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Razkrnikanje goljufije
 
 
(2009-04-07) - Vir: Theodore Butler
 
 
 

Nova opozorila glede manipulacije sektorja zlata in srebra v veliki meri prihajajo od podjetja Office of the Comptroller of the Currency, OCC (bančni nadzorni urad za državne in tuje banke), oddelka ameriškega finančnega ministrstva. OCC je bil ustanovljen leta 1863 in je odgovoren za zapisovanje, regulacijo in nadzor dejavnosti nacionalnih bank. Njihovi ravnokar izdani podatki jasno dokazujejo manipulacijo. Pri tem poročilu gre načeloma za to, da je ameriška vlada v sodelovanju z JP Morgan Chase namenoma oguljufala ljudi, ki so investirali v srebro po celem svetu, za več milijard dolarjev – med 4. kvartalom 2008 in tudi prej. To se je zgodilo izven trga Futures, o katerem navadno pišem. Tukaj imamo opravka z goljufijo zgodovinskega obsega.

Po zadnjem poročilu OCC so ameriške banke, na čelu JP Morgan, povzročile preko namerne prisile likvidacije derivatov od Over-The-Counter (OTC) v četrtem kvartalu 2008. Pri zlatu je bilo likvidiranih za 9,5 milijard dolarjev derivatov. Ti derivati so močno dvignjene transakcije, ki so hranjene v večini od zakonitih fondov na strani Long in velikih bank na strani Short. Sicer bi naj bil OCC odgovoren za regulacijo ameriški bank, za regulacijo teh OTC derivatov pa ni odgovoren nihče. Vse kar OCC dela, je dvig teh podatkov in njihova uprizoritev v obliki statistike. Nikoli prej ni bilo v enem kvartalu likvidiranih toliko derivatov zlata in srebra kot v omenjenem. Kar zadeva srebro, je bilo likvidiranih v četrtem kvartalu več kot 50% OTC derivatov srebra hranjenih od ameriških bank. Dvomim, da bomo še kdaj videli podobno likvidacijo.

Izračunano v unčah, je bilo likvidiranih med to prisilno likvidacijo ( za takratne prevladujoče cene v četrtem kvartalu) 25 milijonov unč zlata in celih 960 milijonov unč srebra. Te množice ustrezajo 250.000 COMEX pogodbam zlata in 192.000 COMEX pogodbam srebra. Upoštevanja vreden način ustreza dvojni količini skupnih, aktualnih Open Interests pri  Silber Futures na COMEX – največje, navedeno in regulirano tržišče s srebrom na svetu. Poleg tega je veliko več na tem kot le letna proizvodnja rudišč, skupna produkcija (vključno z recikliranjem) in letna skupna poraba. Upam, da boste razumeli, da takšne količine ne morajo biti likvidirane naključno v časovnem obdoju treh mesecev. To je bila namerna likvidacija.

Podatke si lahko ogledate sami. Na povezavi poročilo četrtletja OCC si lahko ogledate podatke glede dejavnosti bank pri derivatih. Zadevne davščine za zlato in srebro najdete v vsakem poročilu kvartala v tabeli 9 na strani 30. Da bi spremembe v zalogah derivatov lahko pravilno ocenili, boste morali primerjati različna poročila kvartalov med seboj. Poglejte si skupno število pozicij derivatov v vseh časovnih intervalih. Zlato je točno prikazano, srebro pa najdete v kategoriji plemenitih kovin/Precious Metals. ( tisti, ki si bodo to poročilo natančneje ogledali, pazite na to, da srebro znaša 80% do 100% kategorije plemenitih kovin.)

Poročilo OCC potrjuje jasno in razločno, da je skupna količina derivatov zlata ( vsi podatki zapadlosti) od 127,2 milijard $ 30. septembra 2008 padla na 106,9 milijard $ 31.decembra – upad za 20,3 milijarde $. Ker je cena zlata 31. decebra bila večja kot cena zlata 30.septembra, se temu upadu ne sme zmanjševati pomena. Ker je bila v povprečju cena zlata med četrtim kvartalom nekje 800$, znaša upad pri derivatih brez 25,38 milijonov unč ( 20,3 milijard dolarjev razdeljenih preko 800$). Več kot 85% upadov pri derivatih zlata med četrtim kvartalov gredo na račun JP Morgan.

Pri srebru je prešla celotna količina derivatov zlata ( vsi podatki zapadlosti) od 18,7 milijard $ 30.septembra na 9,1 milijard 31.septembra – upad za 9,6 milijard $. Cena srebra 31.decembra je bila nižja za 5,5% kot 30. septembra, lahko da je bil ta upad neznatno izračunan. Cena srebra je bila med četrtim kvartalom v povprečju 10$ na unčo; in ne vštevši 960 milijonov unč srebra je bilo likvidiranih. Pri tej likvidaciji je šlo na račun JP Morgan in HSBC skupno 76%.

Med četrtim kvartalom sem bil nad brutalno močjo sell-offa srebra presenečen: dvakrat smo padli pod 9$ na unčo, izguba je bila 60% v primerjavi z visokim stanjem v prejšnjem letu. Bil sem osupel, zakaj so manipulatorji cene postavljali vedno nižje, če pomislimo, da se je velik del COMEX likvidacij že dogajal v septebru/oktobru. In navsezadnje ni bilo nobenih opozoril na fizične nakupe srebra, ko so se vse kategorije in indikatorji za povpraševanja investitorjev glede srebra v zadevnem kvartalu zvišali. To poročilo OCC pojasnjuje v celoti ta pretiravano ceno sell-off kljub močnemu povpraševanju investitorjev.

Čisto preprosto rečeno: količina srebra (in zlata) v papirju, s katerim so trgovali na OTC tržišču, je to, kar se je zgodilo v realnem fizičnem trgu, postavila v senco.  Ker so tržišča nepredirljiva, je bilo uporabljeno transparentno COMEX tržišče s papirjem za doseg nivoja cen. Cena, ki je bila določena na COMEXU, je cena po kateri se ravna svet pri transakcijah srebra ( in zlata).

Rudarska podjetja, rafinerije, industrijski porabniki, investitorji in Hedgefond – prekupčevalci s papirjem – vsi ti se ravnajo cenovno po COMEXU. Kdor kontrolira ceno COMEXA, ta kontrolira svet srebra (in zlata). Hedgefonds kot tudi ostali veliki, močno prekupčevalci, ki so posedovali LONG –pozicije, so se naenkrat morali boriti z rastočimi doplačilnimi zahtevami, ko so cene srebra zaradi manipulacij upadle pri COMEXU. Prodajali so na velikih bankah, ki so bile Short in sedaj  izravnavaju njihove prazne nakupe. Zato je koncentrirana Short pozicija tudi nezakonita in manipulativna. In taka koncentracija vlada tudi na OTC tržišču in to v visoki meri. Prebrati morate samo poročila OCC.

Poleg tega dokazujejo poročila OCC, da JP Morgan v marcu 2008 ni podedoval samo močne COMEX Short pozicije (in tudi COMEX gold –short –position) od Bear Stearnsa ampak tudi, da je JP Morgan povrh tega prevzel še veliko pozicijo OTC Short pri zlatu in srebru od Bear Stearnsa. Od 31.decembra 2007 do 30.marca 2008 je JP Morganova pozicija silber-short na trgu Over-The-Counter  zrasla od 4,9 milijard $ na 12,5 milijard $. Če uskladiš še višanje cen med tema dvema datuma, se dvigne tudi Short-Position od JP Morgan za več kot 400 milijonov unč, „reci in piši“ 735 milijonov unč – prvotno je bilo 335 milijonov unč. Te številke stojijo ločeno od njihove Short pozicije pri COMEXU, katera se še pridruži.

Vem, da so te številke šokantne. Zato si morate vzeti čas za točen pregled teh podatkov. Tudi če srebro ni 100% zaznano v kategoriji plemenitih kovin, bo vsak pameten procentni podatek kljub temu vodil do šokantnih številk. Še več: tako velika in koncentrirana Short pozicija – na COMEXU kot tudi na tržišču OTC – mora pojasniti motive za nastale interese pri velikem pojemanju srebra leta 2008.  Short pozicija srebra bi morala biti s vsemi možnimi sredstvi in potmi reducirana, saj bi sicer – te pozicije ne bi bile izravnane –  dajale nepredstavljivo visoke dolžnosti in  finančno tveganje. Koliko visoka  je že bila short – dolžnost ( in JPM je uspelo zadnja tri leta že zmanjšati absolutno dolžnost brez primere po prevzemu Bear Stearnsa na najmanjši nivo), tako obstaja še vedno short dolžnost glede srebra, ki gre v stotine milijonov unč.

Dejstvo, da ameriško vodstvo JP Morgan pomaga pri teh nezakonitih podjetjih, bi naj na vas vplivala prav tako odbijajoče kot name. Te podatke namreč objavlja ameriški vladni uradni organ kot tudi finančno ministrstvo in CFTC. Finančno ministrstvo in ameriška emisijska banka sta angažirali prevzem J.P.Morgan/Bear Stearns. Kako je potem možno, da o tem niso vedeli ničesar in da niso sankcionirali te zgodovinske likvidacije srebra? To je enostavno odvratno. Za to bi morali uradno odgovorni iti v zapor.

Vse to bi naj močneje poudarilo sporočilo kupiti srebro. Dejstvo, da so bila takšna eklatantna in nezakonita naprezanja storjena, da investitorji silijo k nakupu srebra v papirju, bi moralo vsakega še toliko bolj prepričati, da bi moral vsak kupiti toliko pravega srebra kot je možno in ga obrdžati. Ker je bila likvidacija srebra izsiljena v tolikšni meri, bi vam moralo dati vtis o tem, kako dragoceno je srebro in iz katerega cenovnega nivoja srebra bodo v prihodnje izhajali manipulatorji. Ne poslušajte mene – poglejte si, kar so povzročili omenjeni.

Ta teden je več kot preveč tem, o katerih bi lahko pisal, tako da ne bi niti ustrezalo članku. Zato bom naredil nekaj čisto drugega. Jutri in pojutrišnjem bom članek objavil z drugimi, seveda sorodnimi temami. Prosim upoštevajte ta članek.

Za konec bi se rad poslovil z videposnetkom na youtubu, katerega je naredil domiseln bralec iz Avstralije, John Christian kot odgovor na Izzyin zadnji člankek. Mislim, da vam bo Silver Warcry ugajal.
© Theodore Butler

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine plemenite kovine:
 
 
     
 
 
 
(2011-05-09) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-10-13) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-10-13) - Vir: Forbes
 
 
 
 
 
 
 
(2010-07-28) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-05-24) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-15) - Vir: Peter Slapšak; blog
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-12) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-12) - Vir: Finance
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-08) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-02-28) - Vir: Peter Slapšak; blog
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend