Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
PLEMENITE KOVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Naval na zlato in kovance
 
 
(2008-11-18) - Vir: Večer
 
 
 

Dolge vrste in strpno čakanje na nakup zlata in srebra so dokaz, da je finančna kriza pri ljudeh sprožila strah pred izgubo papirnega premoženja

Na nedavnem sejmu plemenitih kovin v Mūnchnu smo bili priče investicijski evforiji, saj je na stotine kupcev v zgodnjih jutranjih urah čakalo na otvoritev dvorane Event poleg stadiona v Olimpijskem parku. Po mnenju strokovnjakov je veliko zanimanje za nakup naložbenih kovancev in palic iz srebra in zlata posledica finančne krize in sesutja borznih trgov z vrednostnimi papirji.

Trgovci s plemenitimi kovinami so dobro izkoristili strah ljudi in za gotovino prodajali zlato in srebro iz najbolj uglednih kovnic. Na minulem Kongresu plemenitih kovin in surovin v Ljubljani podjetje Elementum ni prodajalo zlata in srebra. Ko smo jih vprašali, zakaj, je direktor podjetja Peter Slapšak odgovoril: "Prodaje ni bilo, čeprav so ljudje veliko povpraševali po nakupu, ker v podjetju Elementum vse nakupe in prodaje opravljamo prek računov in ne sprejemamo gotovine, predvsem pa strankam najprej svetujemo in jih šele potem informiramo, ali sta investicijsko zlato in srebro primerni naložbi za posameznega vlagatelja. Cene se iz dneva v dan spreminjajo, zato tudi strankam povemo, da so trenutni padci odraz razmer na trgu, naložbe v plemenite kovine pa so izključno dolgoročne."

Bojan Pravica pravi, da mora biti "porftelj razpršen, pri trenutni nakupovali mrzlici je prevladujoč čustveni dejavnik, zato se je treba z vlagatelji pogovoriti in jih opozoriti, naj ne vlagajo ves denar v plemenite kovine."

Letos petnajstkrat večja prodaja zlata

V Nemčiji so bili trgovci iznajdljivi oziroma fleksibilni pri prodaji, vsak korak potencialnih vlagateljev pa so skrbno spremljali varnostniki. Paša za oči so bili izjemno veliki zlati kovanci, težki tudi deset do sto kilogramov. Strokovnjak za plemenite kovine Bojan Pravica, po rodu Slovenec, ki živi z družino v Nemčiji, ima svoje podjetje in je mednarodni finančni svetovalec za številne naložbe, med njimi tudi za plemenite kovine, je predvsem poudaril, da sta zlato in srebro investiciji, ki imata vlogo zaščite drugih naložb, nikakor pa ne smeta biti edini naložbi. "Porftelj mora biti razpršen, prav tako se zavedamo, da je pri trenutni nakupovali mrzlici prevladujoč čustveni dejavnik, zato se je treba z vlagatelji tudi pogovoriti in jih opozoriti, naj ne vlagajo vsega denarja v plemenite kovine."

Razstavni prostor na sejmu je imelo tudi mednarodno podjetje Umicore - upravljanje plemenitih kovin, ki je del velikega koncerna Umicore v Belgiji. Umicore dobavlja investicijsko zlato in srebro (kovance in palice) tudi podjetju Elementum. V pogovoru s Stephanom Henklom, strokovnjakom za trgovino s plemenitimi kovinami, smo izvedeli, da se je letos prodaja zlata povečala za 15-krat, srebra pa za 25-krat.

Kovnica skupine Umicore ima status "good delivery" za investicijsko zlato in srebro neprekinjeno že od leta 1930 in je na seznamu LBMA skupaj z maloštevilnimi drugimi kovnicami. To pomeni, da naložbene palice, ne glede na njihovo težo, ustrezajo najvišjim mednarodnim standardom kakovosti glede mase in čistine. Tudi na Uradu za meroslovje RS je ta status sprejet kot del njihovih testiranj glede skladnosti izdelkov s slovenskim zakonom o plemenitih kovinah. Seznam številnih kovnic zlata po svetu z oznako good delivery lahko najdete na spletni strani http://www.lbma.org.uk/delivery.

Stephan Henkel iz Umicora je dejal, da je zaželeno, da se investitorji seznanijo s seznamom najboljših kovnic zlata in srebra na svetu, kajti na palicah je tudi njihov zaščitni znak, kar pomeni, da je vse, kar je v teh kovnicah narejeno, čisto zlato in srebro ter je predmet prodaje in nakupa pri vseh pooblaščenih trgovcih in bankah.

"Čistost zlata je 999,99 in srebra 999,00. Notranji nadzor čistosti je izjemno zahteven in strog, pri Umicoru poskrbimo tudi za dodatno čistost zlata. Nekatere druge kovnice na trgu kupujejo že izdelano čistino plemenitih kovin, tako kot velevajo standardi." Umicore deluje na globalnem trgu. Lani so imeli 8,3 milijarde evrov prometa, od tega je bilo nekovinskih poslov 1,3 milijarde evrov. V Umicoru je zaposlenih 14.800 ljudi.

Kovnice nimajo dovolj palic in kovancev v apoenih različne teže

Prodaja zlata in srebra v obliki kovancev in palic je te dni v Nemčiji dosegla vrhunec. Christian Lechner, vodja prodaje v podjetju Pro aurum na Dunaju, je povedal, da so vlagatelji pri njih kupovali zlate in srebrne kovance dunajske filharmonike iz prav tako ugledne kovnice Mūnze Ōsterreich ter kovance in palice drugih kovnic. Na prodaj so bili tudi kovanci kanadski javorov list, avstralska koala in kenguru in številni drugi zlatniki in srebrniki izjemno lepih oblik.

Christian Lechner je povedal, da so se ljudje podali v nakup plemenitih kovin predvsem zaradi strahu pred izgubo vrednosti drugih vrst investicij in tudi izgubo vrednosti valut. "Gneča pri okencih bank in na tem sejmu je samo dokaz, da sta zlato in srebro večni investiciji, ki na dolg rok prinašata zaslužek. Ljudem odsvetujemo kratkoročne špekulacije, ker cene plemenitih kovin zelo nihajo, izgube na mesečni ravni pa so lahko precejšnje. Svetujemo jim tudi, naj samo del premoženja vlagajo v zlato in srebro."

Na vprašanje, ali bodo zmanjkale zaloge kovancev in zlatih palic pri kovnicah, Christian Lechner pravi: "Ne gre za vprašanje pomanjkanja investicijskega zlata in srebra na trgu, tega je sicer dovolj. Gre za to, da kovnice nimajo dovolj palic in kovancev v apoenih različne teže, kajti ljudje lažje kupijo 100-, 200- ali 1000-gramske palice in kovance kot pa palico, ki tehta 12,5 kilograma. Takšne palice predelovalci zlata prodajajo kovnicam, potem kovnice iz njih izdelajo kovance in palice različne teže in velikosti. Investicijskih kovancev bo prav tako dovolj na trgu, investitorji, ki so jih vplačali, pa čakajo na dobavo do tri tedne in več."

Stephan Henkel je pritrdil in dodal, da dela kovnica Umicore v Belgiji 24 ur na dan, pred finančno krizo pa je delala samo po osem ur. "Investicijsko zlato in srebro, ki so ga investitorji kupili, ni pa še dobavljeno, bodo dobili po ceni na dan nakupa, ne glede na to, kakšna bo borzna cena na dan fizične dobave," je dejal Henkel.

Mirjana Ribič

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine plemenite kovine:
 
 
     
 
 
 
(2011-05-09) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-10-13) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-10-13) - Vir: Forbes
 
 
 
 
 
 
 
(2010-07-28) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-05-24) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-15) - Vir: Peter Slapšak; blog
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-12) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-12) - Vir: Finance
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-08) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-02-28) - Vir: Peter Slapšak; blog
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend