Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
KMETIJSKE SUROVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
EU je največja uvoznica hrane na svetu
 
 
( 2008-08-26 ) - Vir: Večer
 
 
 

Podjetja Panvita že tretje leto zapored na kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni pripravlja okrogle mize z aktualnimi kmetijsko-živilskimi debatami. Včeraj so govorili o varni in zdravi hrani, ob kmetijskem ministru Iztoku Jarcu sta bila sogovornika še Dunja Sever, glavna zdravstvena inšpektorica v Zdravstvenem inšpektoratu RS, ter Dejan Židan, predsednik uprave Panvite. Minister Jarc je izpostavil, da se pri njih, kjer imajo tudi direktorat za varno hrano, skoraj polovica zaposlenih ukvarja ravno s področjem pridelave varne hrane, medtem ko se okrog polovica zaposlenih na zdravstvenem ministrstvu ukvarja z zdravo prehrano in zdravim življenjskim slogom.

Tudi zaposleni v naši družbi smo potrošniki in že zato težimo k varni hrani. "Naša skrb je, da je pridelana hrana varna, ne ozirajoč se na zahteve državnih institucij. Proces pridelave varne hrane se mora začeti že na polju, kontrola pa mora biti zunanja," je dejal prvi mož Panvite in dodal, da se mora spremeniti pogled na prehrambno verigo, kajti čim krajša je ta, lažje jo je nadzorovati in hrana je tudi avtomatsko bolj varna. Po njegovem morajo proizvajalci obvladati nadzor nad poljedelsko proizvodnjo, sicer pa v Pomurju prevladuje integrirana poljedelska proizvodnja, pri kateri je produktivnost nižja, a je pridelana hrana varnejša.

Kmetijski minister je spregovoril še o področju gensko spremenjene hrane, ki je po njegovem pomembno politično in ekonomsko vprašanje, zato se tudi na nivoju evropske komisije na področju sprejemanja tovrstne zakonodaje pričakuje odprta razprava. Sicer pa minister Jarc pravi, da so gensko spremenjeni organizmi (GSO) sestavni del našega življenja, kajti velik del uvožene krme iz ZDA in Južne Amerike je iz naslova gensko spremenjene proizvodnje. Zato se velikokrat zastavlja vprašanje, ali EU zaradi tega ne izgublja dela svoje konkurenčnosti. Jarc tudi opaža, da je trend v politiki EU, da se uporaba fitofarmacevtskih sredstev zmanjšuje, kar sicer ni toliko po volji proizvajalcev in kmetov, vsekakor pa različnih nevladnih organizacij s področja zaščite okolja.

Slovenski minister se tudi zavzema za uživanje lokalno pridelane hrane, ampak ne zaradi kakšnega protekcionizma, temveč to potrjujejo tudi raziskave. Sicer pa ni pretiranega protekcionizma niti na ravni EU, kakor po Jarčevih besedah vlada zmotno prepričanje, saj unija vrednostno in količinsko med vsemi uvozi daleč največ hrane. Dejan Židan je sklenil, da je varna hrana komaj pogoj za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Podpira sistem označevanja, ki bo potrošniku bolj razumljiv, še vedno pa se mora potrošnik sam odločiti, kakšno hrano bo užival.

Poslanci so imeli včeraj na sejmišču v Gornji Radgoni v tem sklicu zadnjo, vendar nujno, sejo državnozborskega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Razpravljali so o strategiji prilagajanja slovenskega kmetijstva in gozdarstva podnebnim spremembam, ki jo je vlada sprejela že 18. junija, torej še pred zadnjimi večjimi naravnimi nesrečami, ujmami in točami v Sloveniji. V tem mandatu so odborniki sicer opravili 51 rednih in 24 nujnih sej, na včerajšnji, katere se je udeležil tudi kmetijski minister Iztok Jarc, pa so med drugim podprli predlog Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, naj se vlada opredeli do sedmih predlaganih ukrepov, ki naj bi prispevali k odpravi škode na kmetijskih objektih in kmetijskih kulturah, ki je v podravski regiji nastala 15. avgusta. Poudarili so, da bo vlada k akcijskemu načrtu za izvajanje strategije prilagajanja kmetijstva in gozdarstva podnebnim spremembam v naslednjih treh letih zagotovila 33 milijonov evrov. Poslanci so se vsi po vrsti strinjali s sprejeto strategijo ter predstavljali svoje različne poglede na to tematiko, enotni si niso bili niti o smiselnosti protitočne obrambe, ki trenutno v Sloveniji praktično ne funkcionira.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine kmetijske surovine:
 
 
     
 
 
 
( 2010-07-28 ) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Ag Web
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-17 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-08-11 ) - Vir: Žurnal24
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-07-30 ) - Vir: zurnal24.si
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend