Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
KMETIJSKE SUROVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Visoke cene hrane grozijo svetovni stabilnosti
 
 
( 2008-04-10 ) - Vir: Delo
 
 
 

Visoki predstavnik Združenih narodov (ZN) je opozoril, da lahko visoke cene hrane zanetijo upor po celem svetu in ogrozijo politično stabilnost v nekaterih državah. Vzrok za zaskrbljenost podsekretarja za humanitarne zadeve pri ZN Sira Johna Holmesa so bili dogodki v Egiptu, kjer so konec prejšnjega tedna prebivalci dva dni demonstrirali proti vladni odločitvi, da podvoji cene osnovnim živilom. Holmes je dodal, da bo pomanjkanje hrane in visoke cene goriv še povečalo učinke globalnega segrevanja ozračja.

˝Posledic povečanja cen hrane ne smemo podcenjevati, saj novice o protestih zaradi zvišanih cen živil postajajo vedno pogostejše. Največji izziv za humanitarce v tem trenutku predstavlja globalno segrevanje ozračja, saj se je število naravnih katastrof povezanih z globalnim segrevanjem iz 200 povečalo na 400 na leto" je na konferenci v Dubaju poudaril Holmes. Pri tem je spomnil, da so poleg Egipta v zadnjem času zaradi povišanja cen osnovnih živil proteste zabeležili še na Haitiju, kjer so v protestih umrli štirje ljudje, v Kamerunu, kjer je umrlo 40 ljudi, v Slonokoščeni obali, Mavretaniji, Nigru, Mozambiku, Senegalu, Burkni Faso, Uzbekistanu, Jemnu, Boliviji in Indoneziji. Zaradi podražitve hrane so stavkali celo zaposleni ZN v Jordaniji in zahtevali 50 odstotno povišanje plače, medtem ko so velike pridelovalke riža, predvsem Kampučija, Kitajska, Vietnam, Indija in Pakistan omejile izvoz tega pridelka, saj drugače ne bi mogle zadovoljiti lastnih potreb. Nad tem ukrepom se pritožujejo na Filipinih in drugih azijskih državah, ki morajo riž uvažati. Cene osnovih živil so se v zadnjih treh letih zvišale za 80 odstotkov, 33 državam pa grozijo (nasilni) protesti zaradi zvišanih cen hrane.

Josette Sheeran, direktorica Svetovnega programa za hrano pri ZN je opozorila, da “se soočamo z novim obrazom lakote. Vidimo takšen razmah lakote na urbanih področjih, kot še nikoli doslej. Videli bomo polne trgovine hrane in vedno več ljudi, ki si je ne bodo mogli privoščiti“.

Cena riža, ki je osnovno živilo za polovico svetovnega prebivalstva, je v ponedeljek dosegla rekord na surovinskem trgu, soja, ki je osnovna živinska krma, pa se draži že peti dan zaporedoma.  Ceno riža, ki se je samo letos podražila za 54 odstotkov, so na rekord potisnili Filipinci, ki so napovedali, da bodo kupili milijon ton riža. Pritisk ne ceno soje je nekoliko omilila vest iz Brazilije, da bo dobava soje večja od napovedane in višja od rekordne vrednosti iz leta 2007. Ob tem ne smemo pozabiti, da so rekordne letine soje v Brazliji povezane z rekordnim izsekavanjem amazonskega gozda, še posebej v pokrajini Mato Grosso.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine kmetijske surovine:
 
 
     
 
 
 
( 2010-07-28 ) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Ag Web
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-17 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-08-11 ) - Vir: Žurnal24
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-07-30 ) - Vir: zurnal24.si
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend