Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
ENERGENTI - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Elektro Ljubljana z marcem draži elektriko
 
 
( 2009-01-26 ) - Vir: Delo
 
 
 

Elektro Ljubljana z marcem draži elektriko

 

Kl.K./STA, pon, 26.01.2009 12:52

   

Ljubljana - Elektro Ljubljana bo s 1. marcem uveljavil nove cene električne energije za gospodinjske odjemalce, s čimer bo račun za električno energijo za gospodinjstva povprečno višji za 2,2 odstotka. Povprečni končni račun za gospodinjskega odjemalca se bo tako mesečno povečal za 90 centov - z 41,74 evra na 42,64 evra.

Kot so danes sporočili iz Elektra Ljubljane, so razlog za dvig cen nove, skorajda za petino višje nabavne cene električne energije. Novi pogoji za nakup električne energije za gospodinjske odjemalce, ki jih je za leto 2009 od svojih dobaviteljev električne energije oz. od slovenskih proizvajalcev dobil Elektro Ljubljana, namreč prinašajo 17 odstotkov višjo nakupno ceno v primerjavi z letom 2008.

Kot je znano, to sicer ni prva podražitev v zadnjih mesecih. Novembra lani se je namreč za vse gospodinjske odjemalce Elektra Ljubljana, potem ko je ta uvedel petstopenjski progresivni način obračunavanja elektrike, končni račun za energijo v povprečju zvišal za približno devet odstotkov.

Dvignili cene za skorajda petino

V Elektru Ljubljana ob tokratni podražitvi pojasnjujejo, da pa kljub temu, da so dobavitelji tokrat dvignili cene za skorajda petino, nakupna cena za leto 2009 še vedno zaostaja za 30 odstotkov za tržno ceno, ki so jo ponudili drugi trgovci na debelo, ki so prisotni na trgu z električno energijo v Sloveniji.

Pri tem dodajajo, da podražitev ne bo pokrila celotnih stroškov poslovanja na segmentu nakupa in prodaje električne energije gospodinjskim odjemalcem v letu 2009, razliko bo Elektro Ljubljana pokril iz drugih delov poslovanja.

Ker se v Elektru Ljubljana, kot sami navajajo, zavedajo družbene in socialne odgovornosti pri povečanju cen električne energije, bodo količine električne energije za pokrivanje osnovne porabe pri odjemalcih zagotavljali po najbolj ugodnih možnih pogojih na podlagi uvedenega novega progresivnega obračunavanja električne energije novembra 2008. Pogoje za dodatne količine porabe električne energije, kjer je mogoče zagotoviti nadomestni vir energije, pa prilagajajo razmeram na trgu električne energije in trgu ostalih energentov.

Cena električne energije v prvem in drugem razredu porabe se bo s 1. marcem povečala za osem odstotkov z namenom postopnega približevanja ceni nakupa električne energije in tržni ceni električne energije. Električna energija v zgornjih treh razredih porabe pa se zaradi znižanih faktorjev cene energije poceni kot posledica nižje razlike med nakupno ceno Elektra Ljubljana in tržno ceno električne energije, ki sledi gibanju cen ostalih energentov.

Elektro Ljubljana ob tem pojasnjuje, da s progresivnim načinom obračunavanja porabljene električne energije za gospodinjstva sledi načelom družbene in okoljske odgovornosti, ki vzpodbujajo učinkovito in varčno rabo električne energije. Pri manjši povprečni dnevni porabi bo končna cena za kWh električne energije nižja in obratno.


Končni račun za električno energijo, ki bi se ob nezmanjšani porabi odjemalca v povprečju povečal za 2,2 odstotka, vsebuje stroške za uporabo elektroenergetskih omrežij, električno energijo in mesečno nadomestilo dobavitelja, morebiten dodatek za obnovljive vire, trošarino in DDV.


Pri tem se električna energija z upoštevanjem uvedenega mesečnega nadomestila za povprečnega gospodinjskega odjemalca poveča za 4,1 odstotka, ostali elementi končnega računa pa ostajajo nespremenjeni ob upoštevanju novih elementov cen za uporabo omrežja.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine energenti:
 
 
     
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: CNN Money
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Poslovni Dnevnik
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend