Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
ENERGENTI - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Bomo res racionalnejši?
 
 
( 2008-11-11 ) - Vir: Delo
 
 
 

Bomo zaradi novega načina obračunavanja res racionalnejši?

Vir: Delo
Sara Gracar, pon, 10.11.2008 08:1

Življenjske dobrine se vztrajno dražijo in tudi cena električne energije ni imuna na to dogajanje.


Zanimalo nas je, kako se na trenutne razmere odziva peterica največjih distributerjev električne energije in kaj lahko naredimo sami, da bi zmanjšali porabo energije in hkrati plačali nižjo ceno tako za nas kot za naš planet.

Podatki kažejo, da v povprečju porabimo občutno več električne energije kot v preteklosti, po napovedih pa bo poraba do leta 2030 poskočila za polovico.

Ker so viri za proizvodnjo omejeni, se električna energija draži, kar niso dobre napovedi niti za naše žepe, še manj pa za količino emisij toplogrednih plinov. Zavedati pa se moramo, da je cena električne energije pri nas v primerjavi z večino preostalih evropskih držav zelo ugodna. Izračuni Statističnega urada Slovenije so pokazali, da je v Sloveniji v drugi polovici lanskega leta električna energija za gospodinjstva, ki letno porabijo od 2500 do 5000 kilovatnih ur, dosegla 70 odstotkov cene v državah EU (z vključenimi davki). Po podatkih evropskega statističnega urada, kjer so zadnji dostopni podatki za prvo polovico leta 2008, je med 29 evropskimi državami (poleg članic EU so vključeni tudi podatki za Hrvaško in Norveško) v cena električne energije v povprečju najnižja v Bolgariji, od Slovenije pa za porabljeno kilovatno uro gospodinjstva manj plačujejo še v Estoniji, Latviji, Litvi, na Hrvaškem, na Malti in v Romuniji.

Novo obračunavanje

Distributerji električne energije spodbujajo k premišljeni porabi energije.
V Elektru Maribor so za tiste, ki vsaj 60 odstotkov elektrike porabijo v času nižje dnevne tarife, ponudili paket Varčujem! (za dvotarifni način merjenja). Uporabnikom bo distributer podaril merilnik stroškov za energijo, s katerim lahko dodatno nadzorujejo porabo. Trije od petih distributerjev so oziroma bodo v teh dneh spremenili cenike in uvedli drugačen način obračunavanja porabe, ki spodbuja manjše trošenje električne energije. Nekateri tak način ocenjujejo kot diskriminatoren do večjih gospodinjstev, distributerji se branijo, da je poraba energije bolj kot od števila družinskih članov odvisna od njihovih navad. Nekatera gospodinjstva, ki stanujejo v večdružinskih hišah, si med tem že izračunala, da je še vedno ugodneje plačevati porabljeno energijo po progresivni lestvici kot pa da bi vsako gospodinjstvo imelo svoj števec, za katerega je potrebno plačevati obračunsko moč.

Elektro Primorska bo 15. novembra uvedel model obračunavanja na podlagi povprečne dnevne porabe električne energije v posameznem gospodinjstvu, navajajo na spletni strani. Osnovna cena za kilovatno uro porabljene električne energije bo ostala enaka ceni, ki zdaj velja za gospodinjstva v srednjem paketu. Povprečna podražitev električne energije za vse odjemalce bo 18,69- odstotna, kar pomeni, da bo končni znesek povprečne položnice višji za devet odstotkov. Za 56 odstotkov odjemalcev se bo končni znesek zvišal največ za evro, približno 38 odstotkom se znesek ne bo spremenil, približno štiri odstotke odjemalcev bo plačalo manj. Izračuni veljajo ob predpostavki, da bosta ostala poraba električne energije in razmerje porabe med višjo (VT) in nižjo (MT) dnevno tarifno postavko za posamezno gospodinjstvo nespremenjena.


Elektro Gorenjska gospodinjskim odjemalcem zaračunava dodatek za visoko porabo (DVP), ki znaša 0,017 (0,0204 z DDV) evra za kilovatno uro, obračuna pa se samo za količino presežene povprečne skupne dnevne (nad deset kilovatnih ur) oziroma presežene skupne letne porabe (več kot 3650 kilovatnih ur) električne energije, in sicer enkrat na mesec pri rednem računu. Približno polovici odjemalcev tega dodatka ne bo treba plačevati, saj porabijo manj kot deset kilovatnih ur na dan. DVP se bo usklajeval ob letnem poračunu glede na dejansko porabljeno električno energijo. Osnovna cena za dobavo električne energije bo ostala nespremenjena, in sicer 0,05678 za višjo tarifo, 0,02862 za nižjo in 0,05136 za enotno tarifo pri drugi stopnji odjema. V ceno niso vštet 20-odstotni DDV, omrežnina in trošarina.

 

Elektro Gorenjska uporabnikom računa tudi vodenje računa, ki je skoraj evro mesečno.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine energenti:
 
 
     
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: CNN Money
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Poslovni Dnevnik
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend