Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
ENERGENTI - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Pet razlogov za nafto po 250 dolarjev
 
 
( 2008-10-02 ) - Vir: Finance
 
 
 

Ameriški paket za rešitev finančne krize bo na dolgi rok povzročil razvrednotenje ameriškega dolarja in skok cene nafte na 250 dolarjev za sodček

Keith Fitz-Gerald, urednik Skeptičnega vlagatelja (The Skeptical Investitor) ostro napada ameriško finančno politiko. Fitz-Gerald že dolga leta napoveduje rekordne cene nafte in zanje navaja pet razlogov:.

1. Svetovna poraba narašča 

Poraba nafte v svetu narašča. Ameriško ministrstvo za energijo konzervativno ocenjuje, da se bo povpraševanje po nafti do leta 2030 povečalo na 115 milijonov sodčkov dnevno. Povečalo se bo visokim cenam in varčevalnim ukrepom navkljub.

2. Črpanje je doseglo vrh pri 90 milijonih sodčkov 

Črpanje nafte je najbrž že doseglo svoj maksimum. Skoraj zagotovo je bil vrh dosežen pri 90 milijonov sodčkov na dan. Če vrh še ni bil dosežen, bo zagotovo dosežen najkasneje v nekaj letih. Strokovnjaki so včasih razpravljali, ali se bo t.i."peak oil" sploh kdaj zgodil. Sedaj se strinjajo, da bo do "peak oil" , prišlo in razprava teče le še o točnem času, kdaj se bo to zgodilo.

"Peak oil" je trenutek, ko bo, oziroma je že, črpanje nafte doseglo vrhunec in ga na noben način ne bo mogoče več povečati. Po trenutku "peak oil" bo pričela količina načrpane nafte upadati. Več si lahko preberete tukaj [+])

3. Indija, Kitajska in podobne države izjemno povečujejo porabo 

Gospodarstva v vzponu, kot sta indijsko in kitajsko povečujeta porabo nafte za več kot deset odstotkov letno. Povečanje porabe v teh državah več kot izniči vsa prizadevanja za prihranke nafte v razvitih državah. Te države bodo po Fitz-Geraldovem mnenju kupovale nafto ne glede na ceno.

4. Svet bo spoznal, da so savdske rezerve samo papirnate 

Prej ko slej bo svet spoznal, da so bahaške ocene Savdske Arabije o njenih naftnih rezervah močno pretirane. Nikakor niso tolikšne, kot nam pridiga naftna industrija. Kar nekaj uradnikov v OPEC-u je v privatnem pogovoru zatrdilo, da so pretiravanja o savdskih rezervah njihova največja nočna mora.

5. Poplava dolarjev 

Fitz-Gerald meni, da guverner ameriške centralne banke Ben Bernake pretirava s finančnimi injekcijami. V finančni sistem je dodal že nekaj tisoč milijard dolarjev novega denarja. Tudi ameriški finančni minister Hank Paulson je že izvlekel "bazuko", kar nam sporoča, da je kar 95 odstotkov padca cene nafte neposredna posledica močnejšega dolarja.

Paket pomoči bo sesul ameriški dolar 

"Osnove ekonomije nam pravijo, da povečanje količine denarja v obtoku ob nespremenjeni količini dobrin, ki jih s tem denarjem kupujemo, nujno pomeni povišanje cene omejenih dobrin in s tem inflacijo." svoje prepričanje argumentira Fitz-Gerald.

Dodatnih 700 milijard v finančnem sistemu bo samo še zmanjšalo kupno moč Američanov. Nafta se je v trenutkih, ko je kazalo, da bo finančni paket zavrnjen in bo šel na pokopališče zavrnjenih zakonov, pocenila. V trenutkih, ko kaže, da bo načrt sprejet, pa se cena nafte vzpenja. Fitz-Gerald izpostavlja povezanost dolarja in nafte. V času, ko se je dolar okrepil z 1,6 dolarja za evro, na 1,45 dolarja za evro, se je nafta pocenila z 147 dolarjev za sodček, na 90 dolarjev za sodček. Povezava med obema je torej več kot očitna.

Če bodo ZDA nadaljevale s poplavljanjem gospodarstva s svežim denarjem, bo to zagotovo pripeljalo do radikalnega zmanjšanja vrednosti ameriške valute, kar bo za sabo potegnilo podražitev nafte nad 250 dolarjev za sodček (159 litrov)

V Evropi smo lahko bolj mirni 

Če bo dolar vrednost izgubljal hitreje, kot bo rasla cena nafte, se za nas na črpalki ne bo spremenilo dosti. Če seveda izvzamemo hude gospodarske posledice, razvrednotenja ameriške valute. Vsekakor pa nas bo, tako kot vse druge, prizadelo pomanjkanje nafte oziroma "peak oil". Proti pomanjkanju nafte se lahko borimo samo z izboljševanjem obstoječe in razvojem nove tehnologije. Oboje je visoka cena nafte vsekakor močno vzpodbudila, zaključuje Keith Fitz-Gerald.

 

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine energenti:
 
 
     
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: CNN Money
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Poslovni Dnevnik
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend