Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
Surovine - svetovni megatrend
 
KOMENTARJI - KOLUMNE
 
 
 
Naložba leta 2008
 
 
(2008-12-16) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 

Kitajsko leto podgane je v letu 2008 prineslo velike spremembe. Spremembe so se zgodile v finančnem in bančnem sistemu, spremembe so se zgodile v gospodarstvih in na trgu kapitala, spremembe so se dogajale tudi na geopolitičnih področjih in na področju delitve svetovne politične moči. V kratkem bi lahko dejali, da je bilo leto 2008 izredno turbulentno.

Če bi v splošnem delili naložbe lahko rečemo, da poznamo enkratne investicija in mesečna vlaganja. Če se najprej dotaknemo mesečnih vlaganj, je bilo v letošnjem letu najbolj optimalno prav redno mesečno vlaganje – enak znesek na enako mesečno obdobje. Kajti, proti koncu letošnjega leta, ko je večina indeksov upadla za 50%, je nekdo, ki danes vlaga z namenom, da bo te naložbe prodajal čez 10 ali 20 let, za isti znesek (recimo 100 EUR) dobil 15 enot (točk vzajemnega sklada ali delnic), medtem, ko je za isti znesek pred dobrim letom dobil 10 točk. Torej, lahko rečemo, da je bilo za redne mesečne vložke v letošnjem letu na borzi popolna razprodaja in si z vsakim nadaljnjim mesecem dobival večje število točk. Torej, si enostavno vsak mesec znova bolj kopičil svojo zaloge točk. In ko bodo te točke v prihodnje enkrat vredne več, kot so danes, bo glede na večjo količino kupljenih točk v letošnjem letu to pomenilo tudi večji ustvarjen donos. Ker gotovo ni vprašanje, ali se bo borzni trg pobral nazaj in pričel z rastjo, vprašanje je le eno – kdaj v prihodnosti se bo to zgodilo. In za to so mesečni vložki (z namenom koriščenja na dolgi rok) v letošnjem letu in tudi v letu 2009 najbolj optimalna porazdelitev tveganja.

Kaj pa se je v letu 2008 dogajalo z enkratnim vložkom? Če ste sredstva zaupali na banko, potem ste danes z vrednostjo točno tam, kjer ste bili pred letom dni – če seveda odmislimo inflacijo. Ravno zaradi iskanja zaščite pred inflacijo se del premoženja vlaga tudi na trg kapitala, na borzo. In če je bil vložek konec leta 2007 namenjen na trg kapitala, potem je trenutna vrednost vašega vložka veliko nižja kot je bila na začetku. V povprečju so namreč enkratne naložbe v delnice, vzajemne sklade ali ostale izvedene finančne inštrumente letos upadle za okrog 50%. Nekje so bile izgube še veliko višje (slovenski borzni indeks SBI 20) ali pa je ponekod prišlo do skrajnih izgub premoženja (obveznice Lehman Brothers, delnice in certifikati Bear Sterns, itn.). Zato smo lahko v zadnjem četrtletju letošnjega leta iz ust večine borznikov slišali, da za naložbo denarja trenutno nimajo nobene dobre ideje. Celo na borzno posredniških hišah so analitki vlagateljem iskreno svetovali, naj se trenutno borz izogibajo.

Ti isti borzniki in analitiki pa so se v letu 2008 vedno znova zelo glasno oglašali ob padcih cene zlata. Kajti, za zlato naj bi iz zgodovine veljalo, da je v kriznih časih edina naložba, ki ohranja realno vrednost premoženja. Ampak, to nikakor ne pomeni, da mora zato cena zlata stati povsem na miru in da je imuna na morebitne korekcije in vzpone cene. Ravno nasprotno, saj se prav cena zlata dnevno določa na borzah širom celotnega sveta glede na ponudbo in povpraševanje. In če je povpraševanja manj, kot ponudbe, potem cena pada in če je obratna situacija, potem cena raste. V letu 2008 je bilo povpraševanja po zlatu veliko več, kot v lanskem letu (po ocenah nemškega podjetja Pro Aurum je prodaja zlata v letošnjem letu porasla za kar 15-krat), a se to na ceni, izraženi v ameriških dolarjih, ni odražalo tako zelo močno (cena je bila močno manipulirana tudi zaradi trenutne krize). Sicer pa cena v evrih v letu 2008 za razliko od vseh ostalih naložb kaže izjemno zanimivo sliko – z naložbo v zlato ste v letu 2008 ohranili realno vrednost premoženja. Graf cene zlata v evrih kaže na to, da se je kljub divjemu gibanju navzdol in navzgor, naložba izkazala za zelo primerno (glej graf).

In analitiki in borzniki so kričali in objavljali članke o zlatu večinoma takrat, ko se je vrednost drastično znižala in zraven komentirali, da zlato ni več varna naložba, da zlato ni več ohranjevalec vrednosti, da smo prepozni z vstopom v trg zlata, itn. Ampak, če se pri zlatu pogleda celoletni donos, potem vidimo, da je trenutna nakupna cena v evrih podobna ceni izpred leta dni, oziroma je malce višje. In ne glede na vmesna nihanja je zlato v enem koledarskem letu celo pridobilo na vrednosti. Ampak, če se pri zlatu pogleda celoletni donos, potem vidimo, da je trenutna nakupna cena v evrih podobna ceni izpred leta dni, oziroma je malce višje. A tu se zgodba pri naložbi v zlato še ne konča. Kajti, vprašanje je, kako se bo cena obnašala v prihodnje. Glede na recesijo, ki bi naj vladala svetu še vsaj v letu 2009, pričakujemo, da bo cena zlata vsaj ostala na trenutnih nivojih ali pa bo ob morebitni večji pričakovani inflaciji celo poskočila naprej do 1.000 EUR za eno unčo (31,10 gramov).

No, vsekakor je bila v letu 2008 vsaj ena ideja dobra – in to je, da ste imeli sredstva ustrezno razpršena. Torej, nikakor vse v delnice ali pa vse na banko ali pa vse v ˝štumf˝. Pametno je bilo imeti nekaj sredstev v banki, nekaj v obveznicah, delnicah in vzajemnih skladih ter nekaj gotovo tudi v zlatu. Seveda je razpršitev odvisna predvsem od potreb in zmožnosti posameznika ter seveda želja in ciljev, ki bi jih rad rešil z naložbami.

Resnici na ljubo, v letu 2008 ni bilo veliko naložb, ki bi prinašale donos. In še manj je bilo takih, ki so vašemu zasluženemu denarju ohranile realno vrednost. Zato menim, da je bilo zlato za del vašega premoženja, naložba leta 2008.

Matjaž Štamulak, l.r.

matjaz.stamulak@surovine.si

 
       
 
 
 
 
Vsi komentarji:
 
 
     
 
 
 
(2010-03-12) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2009-04-21) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2009-02-06) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-12-16) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-13) - Avtor: Marko Kocuvan
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-07) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-07-22) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-06-05) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-05-12) - Avtor: Pavel Rihtaršič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-28) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-25) - Avtor: Emil Žibert
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-10) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-09) - Avtor: Barbara S. Pavlič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-13) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-09) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-02-04) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
Surovine - svetovni megatrend
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend