Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
PLEMENITE KOVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Kriza je spodbudila zanimanje za zlato
 
 
(2009-02-17) - Vir: DeloFT
 
 
 

Kriza je spodbudila zanimanje za zlato

V porfelju naj ne manjka zlata

Janja Soroszy, pon, 16.02.2009 09:51

Povpraševanje po naložbenem zlatu je bilo konec lanskega leta tako v Sloveniji kot v svetu izjemno. Kovnicam zlatih kovancev je lani posel zacvetel, saj se je izdelava povečala za 40 odstotkov in tako bila najuspešnejša po letu 1987. Lani novembra je v Sloveniji povpraševanje močno preseglo ponudbo, v Evropi in Severni Ameriki že septembra. To je podaljšalo čakalne vrste z nekaj dni na več tednov. Glavni kupci so bile poslovne in centralne banke. Kovnice so samo v lanskem tretjem četrtletju predelale 21 ton zlata več oziroma šestkrat več kot v enakem obdobju leta 2007.

Napovedi so obetavne 

Konec januarja je bila cena zlata v evrih najvišja doslej, saj je bila borzna cena za troj unčo (31,1035 grama) 724,71 evra, 2. februarja se je še povečala, na 725,55 evra. V dolarjih unča zlata v tem obdobju ni presegla zgodovinske vrednosti, ki jo je dosegla 17. marca lani, ko je bila unča vredna 1032,70 ameriškega dolarja. Napovedi, kakšno ceno lahko pričakujemo letos, so različne. Najvišjo napoveduje Philip Klapwijk, direktor raziskovalnega inštituta za plemenite kovine iz Londona GFMS. Po njegovi oceni se bo ta povzpela na 1260 dolarjev. Za mnenje smo povprašali Hannesa Loackerja, analitika pri dunajski Raiffeisen Capital Management. Prepričan je, da je zlato že doseglo letošnjo najvišjo raven, gledano v evrih. Njihova analitična skupina predvideva, da bo letošnje končno razmerje med dolarjem in evrom 1,50 in glede na to meni, da se lahko ponovi lanska zgodovinska cena zlata - gledano v dolarjih. Loacker dodaja, da sta glede na gospodarsko krizo monetarna in fiskalna politika postali ekspanzivnejši, kar pospešuje prodajo zlata. Predvideva, da se bo veliko povpraševanje po zlatih palicah in predvsem po kovancih nadaljevalo.

Povpraševanje - izkaz krize

Prodajalci zlatih naložbenih palic in kovancev so s povpraševanjem zadovoljni in pričakujejo, da se bo tak odziv nadaljeval. Peter Slapšak, direktor podjetja Elementum, sicer pravi, da je bilo povpraševanje v januarju glede na zadnje četrtletje lani manjše: »To se mi zdi zanimivo, saj je v tujini zanimanje izjemno veliko.« Razlog za to je zagotovo rekordna vrednost te plemenite kovine; po Slapšakovem mnenju veliko vlagateljev lovi pravi trenutek za nakup, ta pa nikoli ne pride. Zlato namreč ni namenjeno kratkoročnemu špekuliranju, pač pa je predvsem hranilec vrednosti, in, kar je v tem trenutku nadvse pomembno: je naložba, ki zavaruje posameznikovo premoženje, saj je zamenjava za valuto. Stranka pa mora biti previdna, da kupi le zlato, ki ima vse potrebne oznake in je tako likvidno kjer koli. Slapšak poudarja, da je zlato kljub rekordni vrednosti še vedno zelo podcenjeno glede na nestabilno svetovno finančno stanje, čeprav se povpraševanje po njem povečuje, hkrati pa že nekaj let upada izkop. Leta 2008 so nakopali za 2385 ton oziroma 3,6 odstotka manj zlata kot leta 2007.

Štefka Prelc iz družinskega podjetja Prelc pravi, da se naložbeniki zavedajo, da je zlato visoko likvidno, in dodaja, da naložbena zlata polica ali naložbeni kovanci varujejo posameznika pred finančnimi krizami. V družbi Moro&Kunst se je v drugi polovici leta 2008 z naraščajočo svetovno krizo izredno povečalo povpraševanje predvsem po manjših enotah zlata.

V porfelju naj ne manjka zlata

Trgovce smo povprašali, kolikšen delež porfelja naj zavzema zlato glede na finančno krizo. Odgovori so različni.

V Zlatarni Celje menijo, da bi se delež lahko povečal na 30 odstotkov. Glede na napovedi rasti cene zlata v naslednjih letih (do okoli 3000 evrov na unčo) ocenjujejo, da je zelo primeren trenutek za nakup.

Irena Moro iz družbe Moro&Kunst podobno kot člani LBMA (stanovsko združenje bankirjev, trgovcev, zlatih rudnikov in analitikov s področja plemenitih kovin) priporoča, da ga ima naložbenik v svojem portfelju čim več, a ne toliko, da bi ga moral za zagotovitev svoje dnevne likvidnosti prodati že v nekaj mesecih.

Štefka Prelc, ki pravi, da bi bilo v portfelju lahko od pet do 20 odstotkov zlata, spomni še na star nemški rek 3G modrega ravnanja s premoženjem. Ta pravi, da je potrebno sredstva razpršiti med denar (Geld), zlato (Gold) in nepremičnine (Grund), temu pa je treba dodati še (predvsem) potrpljenje (Gedult).

V podjetju Elementum priporočajo, da ima vsak v plemenitih kovinah vsaj petino premoženja.

Sicer pa trgovci naložbo v zlato priporočajo vsem, ki želijo svoje premoženje zaščititi in poudarjajo, da je naložba tako dobro razpršena.

Hannes Loacker priporoča, naj bo približno četrtina portfelja zavarovana pred inflacijskim tveganjem. »V premoženjskem portfelju (odvisno od dovoljenih instrumentov) je to mogoče storiti na primer z obveznicami, ki zagotavljajo zaščito pred inflacijo, široko blagovnimi indeksi, nafto ali zlatom«, pravi Loacker.

Irena Moro pojasnjuje, da je bil januar odličen pokazatelj razmer na trgu, ko je veliko naložbenikov že unovčilo svoje dobičke, saj je cena zlata v evrih na svetovnih borzah dosegla najvišjo vrednost v zgodovini. Izredno se je povečalo tudi povpraševanje po odkupu zlata, ki ni naložbeno (zlate ploščice brez oznak, nakit, lomljeno zlato), kar je, kot še meni, vsekakor pokazatelj krize.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine plemenite kovine:
 
 
     
 
 
 
(2011-05-09) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-10-13) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-10-13) - Vir: Forbes
 
 
 
 
 
 
 
(2010-07-28) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-05-24) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-15) - Vir: Peter Slapšak; blog
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-12) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-12) - Vir: Finance
 
 
 
 
 
 
 
(2010-03-08) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
(2010-02-28) - Vir: Peter Slapšak; blog
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend