Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
KMETIJSKE SUROVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Živila dobivajo vlogo strateških surovin
 
 
( 2008-01-19 ) - Vir: Siol
 
 
 

Kako zadovoljiti vedno večje povpraševanje po živilih, predstavlja velik izziv kmetijske politike, so se strinjali udeleženci prve konference kmetijskih ministrov v okviru sejma Grüne Woche.
Kmetijstvo, energetika in skrb za okolje so med seboj tesno povezani, so se strinjali nemški minister za kmetijstvo Horst Seehofer, evropska komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel, ruski kmetijski minister Aleksej Gordejev, ukrajinski kmetijski minister Jurij Melnyk, turški kmetijski minister Mehdi Eker in sekretar francoskega kmetijskega ministrstva Jean Marie Aurand, ki so v Berlinu razstavljali na temo globalne konkurence na področju kmetijskih surovin.
 

Poleg rastočih cen energentov se svetovni trg v zadnjem času sooča tudi z vse višjimi cenami živil, kar je v veliki meri posledica večje rasti povpraševanja od rasti ponudbe. Med razlogi so sogovorniki izpostavili rastoče prebivalstvo, pomanjkanje dodatnih površin za proizvodnjo hrane, vedno večji del teh pa se v luči rastočih cen energentov namenja tudi proizvodnji rastlin za pridelavo biogoriv. Potrebna je kmetijska politika, ki se bo sposobna soočiti z novimi izzivi, tako glede rastočega povpraševanja kot boja proti klimatskim spremembam, a ob tem ne smemo dovoliti, da bi proizvodnja rastlin za biogoriva prizadela proizvodnjo živil, je poudaril Seehofer. Da se proizvodnja biogoriv v razpravah okoli cen živil in nezadostne ponudbe navaja prepogosto, pa je menila komisarka Fischer Boelova. Po njenem mnenju je razlog predvsem v rastočem povpraševanju držav v razvoju, proizvodnja pa upada tudi zaradi vse bolj za kmetijstvo neprimernih vremenskih razmer. Če želimo doseči zastavljene cilje na področju varstva okolja v luči klimatskih sprememb, so biogoriva edina možnost, je dejala in izpostavila pomen investicij na tem področju. Da proizvodnja rastlin za biogoriva ni nujno v konkurenci s proizvodnjo živil, je menil tudi sekretar francoskega ministrstva Aurand, ki je predlagal, da bi rastline za biogoriva gojili na območjih, ki so za gojenje drugih poljščin neprimerna. Nujna so vlaganja v razvoj druge generacije biogoriv, nujna je diverzifikacija, uporaba organizmov, ki porabijo manj vode, uporaba novih tehnologij, in sicer ne le v povezavi z gensko spremenjenimi organizmi, je dejal Aurand. "Proizvajati moramo več in boljše," je poudaril in izpostavil potrebo po razvojni kmetijski politiki na svetovni ravni.

Da je v okviru novih tehnologij nujna tudi razprava o biotehnologijah, pa je prepričana Fischer Boelova. Poudarila je, da se bo proizvodnja gensko spremenjenih organizmov povečala, saj prinaša ta večje dobičke, tako jo že povečuje Brazilija, in pomembno je, da EU ne bo popolnoma zaostala za drugimi državami.
Fischer Boelova je še poudarila, da pred letom dni nihče ni pričakoval takšnih razmer na področju cen hrane, ob tem pa dodala, da je maslo še vedno cenejše kot pred 25 leti. Pojasnila je še, da so v Evropi pred leti na številnih območjih opustili proizvodnjo, ker so želeli zmanjšati proizvodnjo, ki je presegala povpraševanje in ponovna uporaba teh bo po pričakovanjih izboljšala razmere. Velike možnosti za povečanje kmetijske proizvodnje, tako poljščin kot rastlin za izdelavo biogoriv, ima Ukrajina, je poudaril ukrajinski minister Melnyk. Ukrajina ima potencial, občuti pa pomanjkanje modernizacije, inovativne tehnologije, za kar pa so potrebna vlaganja, je dejal Melnyk in izrazil prepričanje, da bo Ukrajina v primeru razvoja velik in enakopraven igralec tako na trgu živil kot biogoriv. "Investicije so tema številka ena v Ukrajini," je zaključil. Da je uvajanje novih tehnologij v kmetijstvu nujno, se je strinjal tudi ruski minister Gordejev. Ob tem je izpostavil še pomen upravljanja, pomen vlad, saj kmetijstva, tako Gordejev, ni mogoče obravnavati le s komercialnega stališča. Kmetijstvo prinaša številne dobrine za vse, kar pa se ne da vedno meriti z denarjem, je dejal.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine kmetijske surovine:
 
 
     
 
 
 
( 2010-07-28 ) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Ag Web
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-17 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-08-11 ) - Vir: Žurnal24
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-07-30 ) - Vir: zurnal24.si
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend