Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
KMETIJSKE SUROVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Za več denarja manj hrane
 
 
( 2008-08-11 ) - Vir: www.24ur.com
 
 
 

Za več denarja manj hrane

Bruselj, 10.08.2008, 14:14 | STA / D.Š.

Evropska komisija poudarja, da se svetovne cene hrane v kratkem ne bodo znižale. Po svetu so se močno povišale cene riža in pšenica.

Svetovne cene hrane bodo najverjetneje padle z rekordnih vrednosti, ki so jih dosegle v letošnjem letu, vendar pa ni pričakovati, da bodo kmalu spet tako nizke kot pred nedavnim porastom, kaže poročilo Evropske komisije o gibanju cen živil na svetovnih trgih.

"Vedno bolj postaja jasno, da bodo strukturni dejavniki, kot je naraščanje svetovnih potreb po hrani, srednjeročno ohranjali cene na določeni ravni, ki pa bo odločno pod najnovejšimi podražitvami," navaja poročilo, ki ga je pripravil generalni direktorat Evropske komisije za kmetijstvo. "Razlogi za trenutne cenovne pritiske so nedvomno kombinacija stalno naraščajočih potreb in premajhne oskrbe, ki jo dodatno zaostrujejo kratkoročni ekonomski in politični dejavniki," so ocenili strokovnjaki.

Ukrepi za zaščito pred dvigom cen

Letos so se po vsem svetu močno povišale cene hrane, predvsem osnovnih živil, kot sta riž in pšenica. V obdobju med februarjem 2007 in februarjem 2008 se je ameriška pšenica podražila za 113 odstotkov, evropska za 93 odstotkov, tajski riž pa za 52 odstotkov.

Poročilo ugotavlja, da ni enega samega razloga za rast cen. Na to naj bi namreč vplivali tako dolgoročni dejavniki, kot je naraščanje svetovnega prebivalstva, kratkoročni dejavniki, kot je vreme, ter zunanji dejavniki, kot so cene goriv in negotovost na finančnih trgih. Zato tudi ni mogoče podati ene same rešitve, temveč je med ukrepi za zaščito pred visokimi cenami hrane treba razmišljati o okrepitvi pomoči državam v razvoju, izkoriščanju še neuporabljenih zemljišč za kmetijstvo ter povečanju raziskav na področju zaščite pridelka in povečanju donosnosti.

Poročilo se dotika tudi vprašanja biogoriv, ki se jim pogosto pripisuje krivda za rast cen hrane. Strokovnjaki ocenjujejo, da imajo ta v različnih državah različno vlogo. Medtem ko se v EU porabi za biogoriva le odstotek pridelka žitaric, se za proizvodnjo etanola porabi kar 25 odstotkov ameriške koruze.

"Energetske in podnebne politike bodo v prihodnje imele mnogo večji učinek na kmetijske trge kot v prejšnjih letih. Kakšen bo ta učinek, pa bo v veliki meri odvisno od različnih politik," izpostavlja poročilo. Po njegovih ocenah je na področju biogoriv nujno spodbujati naprednejše tehnologije, predvsem pa mehanizme za proizvodnjo biogoriv iz snovi, ki se ne uporabljajo za prehrano.

Poročilo med drugim izpostavlja, da cene hrane niso prvič tako visoke. Trenutna kriza je že peta na trgu žitaric od naftne krize leta 1973, trenutne cene vseh pomembnejših kmetijskih pridelkov pa so še vedno pod cenami, ki so jih dosegale leta 1973 ali 1979, so še sporočili v Bruslju.

Zvišanje cen po Evropi

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in odbor Združenih narodov (ZN) za kmetijstvo in hrano sta v skupnem poročilu opozorili, da se bodo svetovne cene hrane v naslednjih letih nekoliko znižale s trenutnih rekordnih vrednosti, vendar bodo v povprečju ostale krepko nad cenami preteklega desetletja.

V primerjavi s preteklim desetletjem se bodo cene govedine v obdobju 2008–2017 povišale za 20 odstotkov, cena sladkorja za okrog 30 odstotkov, cena pšenice, koruze in posnetega mleka v prahu za 40 do 60 odstotkov. Cena masla in oljne ogrščice naj bi se povišala za več kot 60 odstotkov, cena rastlinskih olj pa naj bi bila višja za več kot 80 odstotkov.

Sodeč po poročilu Svetovne banke so se svetovne cene hrane v zadnjih treh letih dvignile za 83 odstotkov.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine kmetijske surovine:
 
 
     
 
 
 
( 2010-07-28 ) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Ag Web
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-17 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-08-11 ) - Vir: Žurnal24
 
 
 
 
 
 
 
( 2009-07-30 ) - Vir: zurnal24.si
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend