Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Surovinska luknja pomoč krizni politiki
 
 
( 2008-10-24 ) - Vir: Finance
 
 
 

Cene surovin oktobra upadle tudi več kot tretjino; ker ni povpraševanja, padcev še ni konec

Močan padec cen surovin oktobra spravlja v obup naftna in rudniška podjetja, ki že načrtujejo zmanjšanje proizvodnje in zapiranje objektov. Zato pa se padca veselijo centralne banke, ki bodo lahko brez strahu pred inflacijo znižala obrestne mere in tako ublažile finančno krizo.

Zaradi upada povpraševanja so cene surovin v zadnjem mesecu strmoglavile. Na svetovnih borzah se je najbolj pocenil nikelj, kar 37 odstotkov je cenejši kot konec septembra. V zadnjem letu in pol se je vrednost niklja znižala za več kot 80 odstotkov.

Več kot tretjino pa sta se samo v tem mesecu pocenila tudi baker in cink. Močno so se v tem mesecu pocenile tudi plemenite kovine, zlato za 17 odstotkov, srebro in platina pa sta petino cenejša kot konec prejšnjega meseca. Od kovin, ki kotirajo na borzah, se je aluminij oktobra pocenil za 18 odstotkov. Na ameriških borzah sta več kot petino cenejši tudi pšenica in koruza, precej je padla tudi cena živega goveda in svinjskih polovic.

Kartel preslab za dvig cen nafte

Tudi za surovo nafto kupci na svetovnih borzah odštejejo tretjino manj kot ob koncu septembra. Predstavniki kartelnega združenja Opec se bodo zaradi strmega padca cen nafte že danes zbrali na Dunaju in dogovorili o zmanjšanju črpanja. Včeraj pa je predsednik Opeca Chakib Khelil že pozval tudi nečlanice združenja Rusijo, Mehiko in Norveško, da sodelujejo z združenjem in tudi one zmanjšajo črpanje, da bi uravnovesili presežno ponudbo.

Opec je sicer že spomladi ob strmem naraščanju cen nafte opozarjal, da je ponudba nafte zadostna ter da njeno ceno na borzah dviga špekulativno povpraševanje. Iz včerajšnjega Khelilovega nastopa je razvidno, da si Opec želi ceno nafte nad 90 dolarji za 159-litrski sod, se pravi tretjino višje kot zdaj.

Rudniki od združevanja do prodaj

Cene surovin se sicer nižajo že nekaj mesecev, vendar so zadnji padci najbolj strmi in jih niža predvsem manjše povpraševanje. V rezultatih zadnjega četrtletja se tako manjše povpraševanje še ne pozna. Anglo American, eno največjih rudniških podjetij, je tako včeraj objavilo, da je v tretjem četrtletju povečalo izkop železove rude in premoga, zmanjšalo pa proizvodnjo bakra, platine in niklja.

Bolj kot manjše povpraševanje pa se bodo že v tretjem četrtletju poznali padci cen. Anglo American bo moral zaradi padca cen in povpraševanja močno spremeniti svoje načrte in bo klestil stroške raziskav. Med verjetnimi ukrepi so tudi zaprtja ali prodaje posameznih manj donosnih kopov in obratov.

Cenejše surovine lažje delo centralnih bank

Padanja cen surovin pa se veselijo voditelji centralnih bank po svetu. Zaradi velike pocenitve surovin se bodo inflacijski pritiski umirili leto ali celo dve prej, kot so doslej predvidevali analitiki centralnih bank. Član sveta angleške centralne banke (BOE) Tim Besley je tako prepričan, da bodo padci cen surovin tudi delno izboljšali zaupanje prebivalcev in podjetnikov, ki se je v zadnjih mesecih izrazito poslabšalo.

Član sveta ECB José Manuel Gonzalez-Paramo, pa je že napovedal, da pocenitve omogočajo nova nižanja obrestnih mer. ECB, ki je na izrednem srečanju 8. oktobra prvič po petih letih znižala ključno obrestno mero, bo o novem znižanju odločala na sestanku 6. novembra. Analitiki pričakujejo, da bo ECB novembra obrestno mero znižala za pol odstotne točke, do aprila prihodnje leto pa bi se lahko znižala vse do 2,75 odstotka.

Članice sveta BOE Kate Barker je včeraj izjavila, da je zelo pomembno, da centralne banke v tem obdobju pošljejo sporočilo, da zadeve niso tako slabe in da so oblikovalci monetarnih in fiskalnih politik pravilno ukrepali za stabilizacijo gospodarskega položaja in bodo ustrezno ukrepali še naprej.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine industrijske kovine:
 
 
     
 
 
 
( 2010-10-13 ) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-10-12 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-07-28 ) - Vir: Financial Express
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-14 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Finance
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-28 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: The Seattle Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend