Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
ENERGENTI - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Kdo lahko ustavi podražitve elektrike
 
 
( 2008-11-03 ) - Vir: Finance
 
 
 

Kdo lahko ustavi podražitve elektrike

Avtor: Tanja Smrekar

Podražitev elektrike ne moremo ustaviti, razen če drugače odloči varuh konkurence

Progresivno obračunavanje porabe elektrike, ki ga hkrati s podražitvami uvajajo Elektro Gorenjska, Primorska in Ljubljana, je diskriminatorno, v javnem pismu opozarja eden od porabnikov iz Nove Gorice: "Tako bodo večje družine bolj občutile podražitve kot manjše."

Elektrodistributerji že nekaj časa tarnajo, da elektriko gospodinjstvom prodajajo pod ceno. Seveda elektrika ni prepoceni za gospodinjske uporabnike. Spomnimo, da je elektrodistribucija že januarja povišala račune za šest odstotkov, zaradi česar jih je kaznoval varuh konkurence. Računi še niso nižji - nasprotno, kmalu bodo višji. Povprečno slovensko gospodinjstvo plača brez davka 32 evrov na mesec za račun za elektriko - gre za energijo in omrežnino, medtem ko je povprečen evropski račun 35 evrov.

Progresija po glavi, ne po odjemnem mestu

Kot je v javnem pismu, naslovljenem na upravo Elektra Primorska, opozoril Novogoričan, ga progresija pri podražitvah sama po sebi ne moti. Elektrodistribucija bo namreč račune bolj povišala za večje porabnike kot za manjše. Moti pa ga, da bodo porabo obračunavali po odjemnem mestu, in ne po članih odjemnega mesta. "Državljan, ki je član odjemnega mesta z večjim številom članov, je tako diskriminiran glede na državljana, ki je član odjemnega mesta z manjšim številom članov."

Kutinova: Nič ne moremo storiti!

"Uradno so elektrodistribucijska podjetja tržni subjekti. Podražitve niso prepovedane, niso pa lepe. Pravne podlage za ukrepanje proti podražitvam nimamo," pravi predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin. Dodaja, da bi morda lahko ukrepal urad za varstvo konkurence, ki ga vodi Jani Soršak, če bi ugotovil, da elektrodistribucije tudi z zadnjimi podražitvami kršijo konkurenčno zakonodajo. Soršak je sicer pred časom že dejal, da so na zadnje podražitve pozorni. Kutinova še dodaja, da bi kot večinski lastnik elektrodistribucije lahko ukrepala tudi država.

Celjani in Mariborčani še ne dražijo

Elektro Celje do konca leta ne bo spremenil cen za gospodinjske odjemalce. Tudi v Elektru Maribor za zdaj o spremembah cen elektrike še ne govorijo. Menda pa bosta podjetji dražili z novim letom.

Primorci: Nelogično je pri nas logično

"Razumemo, da se zdi na prvi pogled naša sprememba obračunavanja električne energije tržno nelogična. V normalnih tržnih razmerah vsak ponudnik stremi k večjemu številu kupcev ter največjim ponudi celo določene ugodnosti," pravijo v Elektru Primorska in dodajajo, da pri gospodinjskem odjemu ves čas poslujejo z izgubo: "Zato nam večja poraba električne energije povzroča večje izgube."

O očitkih ob napovedanih podražitvah smo vprašali še v Elektru Ljubljana in Gorenjska, a nam še nista odgovorila. Tudi Soršak nam do zdaj še ni odgovoril, kako in ali sploh bo ukrepal.

Podražitve 

Kako draži elektrodistribucija

  • Elektro Gorenjska, ki novi obračun uvaja s 27. oktobrom, bo dodatek za visoko porabo električne energije zaračunal le odjemalcem, ki bodo presegli povprečno dnevno porabo 10 kilovatnih ur elektrike.

  • Elektro Ljubljana progresivno obračunavanje električne energije za gospodinjske odjemalce uveljavlja s 1. novembrom. Račun za električno energijo za gospodinjstva bo povprečno višji za približno devet odstotkov.

  • S 15. novembrom bo podražil tudi Elektro Primorska. Podražitev bo bolj udarila večje porabnike, v povprečju pa znaša 18,69 odstotka

 

 

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine energenti:
 
 
     
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: CNN Money
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Poslovni Dnevnik
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD
med 80 - 100 USD
med 100 - 120 USD
okrog 150 USD
nad 150 USD


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend