Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
NOVICE - ZANIMIVOSTI - DOGODKI
 
 
ENERGENTI - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
Na dolgoročno rast cen nafte vpliva šibek USD
 
 
( 2008-10-17 ) - Vir: Finance
 
 
 

Kratkoročno se bo nafta morda še cenila, dolgoročno pa se bo še dražila

V Sloveniji zakonske omejitve običajnim vlagateljem ne omogočajo varčevanja neposredno z nakupom surovin. Še najbliže temu je vlaganje v specializirane vzajemne sklade. Vrednost točk teh bo povezana s povpraševanjem, finančno krizo in ceno nafte.

Za gibanje cene nafte so v zadnjem času značilna velika nihanja. To še posebej velja za zadnje četrtletje, ko se je cena z junijskih rekordnih 147 ameriških dolarjev oktobra spustila pod 80 dolarjev za 159-litrski sod. Na cene delnic energetskih podjetij je vplival strah pred globalno recesijo, ki bi zmanjšala povpraševanje po energentih.

Kako občutljivi so surovinski trgi za informacije o recesiji, je bilo videti konec septembra, ko je ameriški kongres v prvem poskusu zavrnil predlagani sveženj pomoči ameriškemu gospodarstvu. Cena nafte je tedaj padla za 10,5 dolarja oziroma za slabih 10 odstotkov.

Močna povezava z vrednostjo dolarja

Barbara Gačnik iz KBM Infonda meni, da se bodo kratkoročno cene nafte gibale okrog psihološke meje 100 dolarjev za sod. Na ceno vpliva tudi vrednost ameriškega dolarja, saj je to valuta, v kateri se trguje z nafto. Poskusi oživitve ameriškega gospodarstva gredo zato tudi v smer krepitve dolarja. Če bi se dolar okrepil, bi se cena nafte kratkoročno lahko znižala. Na drugi strani pa imajo države proizvajalke nafte močan interes, da cena nafte ne bi pomembno odstopala od zgoraj omenjene psihološke meje in so temu pripravljene prilagoditi tudi količino načrpane nafte.

Finančni trgi so pod močnim pritiskom zaradi finančne krize v ZDA, ki se je razširila v Evropo. Tako kot v drugih panogah so se zato pocenile tudi delnice energetskih podjetij in so v povprečju upadle vsaj za četrtino.

Povpraševanje še presega ponudbo

Dolgoročno se bo po mnenju Gačnikove nafta še dražila, in sicer iz več razlogov. Prvič zato, ker bo se bo globalno povpraševanje po njej dolgoročno povečevalo. Po zadnjih podatkih EIA (Energy Information Administration) se bo do leta 2030 povečalo za 50 odstotkov, in to večinoma zaradi povpraševanja držav zunaj območja OECD.

Drugič, ne glede na nihanja cene dnevna proizvodnja še ostaja blizu doseženega vrha. Tretjič, cena bo dolgoročno rasla, ker so energetske potrebe razvijajočih se držav velike in bodo take ostale. Kitajska in Indija ne razpolagata z zadostnimi domačimi viri in sta energente pripravljeni kupovati tudi po višji ceni. Zaloge so na drugi strani omejene. Kljub novim odkritjem nafte v Braziliji je rast povpraševanja večja od rasti ponudbe.

Po podatkih septembrskega poročila agencije EIA je povprečna cena nafte lani znašala 72 dolarjev za sod, letošnja pričakovana povprečna cena nafte znaša 116 dolarjev za sod, v letu 2009 pa pričakujejo, da bo povprečna cena nafte znašala 126 dolarjev za 159-litrski sod.

Surovine in varčevanje – Diferenciacija med panogami je lahko znamenje obrata

V Sloveniji zakonske omejitve običajnim vlagateljem ne omogočajo varčevanja neposredno z nakupom surovin. Še najbližje temu je vlaganje v vzajemne sklade, ki imajo portfelje razpršene med delnicami naftnih, energetskih in drugih surovinskih podjetij, rudnikov in podobno. Kot pojasnjuje Gačnikova, so vrednosti točk teh skladov ob zadnjih borznih zlomih izgubile v povprečju toliko kot delniški indeksi, ki merijo skupno dogajanje na posameznem trgu.

Panika na borzi ne dela razlik in za seboj potegne vse, ne glede na to, ali tudi v realnem poslovanju energetskih podjetij obstajajo pravi razlogi za to. Sogovornica pravi, da recesija povpraševanje po energentih v vsakem primeru zmanjša, vendar se to večinoma kaže v nižji ceni, ne v zmanjšanju načrpane in prodane nafte in drugih energentov. Ta ostaja bolj ali manj na enakih ravneh. Ker je bila cena nafte v zadnjem letu ves čas visoka, torej prek 100 dolarjev, so energetska podjetja v tem času ustvarila tako imenovane ekstra profite.

Zato padec delnic teh podjetij ni povsem realen, za seboj jih je potegnila vztrajnost trga. Tudi če se nafta zaradi recesije poceni - kar pa je malo verjetno -, bodo ta podjetja še izkazovala velike dobičke. Prej ali slej se bo njihova realna vrednost zato najbrž diferencirala od drugih, še posebej od delnic finančnega sektorja, ki je v najhujših težavah. Diferenciacija med delnicami posameznih panog in med delnicami posameznih podjetij je ob večjih pretresih eden tistih pomembnih signalov, ki kažejo, da so se trgi prečistili in da vlagatelji spet objektivneje in manj impulzivno razmišljajo o pravi notranji vrednosti svojih naložb.

 
       
 
 
 
 
Vse novice iz skupine energenti:
 
 
     
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: CNN Money
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Poslovni Dnevnik
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-01 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Bloomberg
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodities now
 
 
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD
med 80 - 100 USD
med 100 - 120 USD
okrog 150 USD
nad 150 USD


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend