Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
Ustvarjalci pravih vrednosti za vaš portfelj
 
 
Datum objave: 2008-04-28
 
 
 

USTVARJALCI PRAVIH VREDNOSTI ZA VAŠ PORTFELJ

Advice Gmbh, nemško podjetje za upravljanje premoženja, ki se bo predstavilo tudi na letošnjih Finančnih dnevih Kapital, je podjetje, ki povezuje dva pomembna pola – investicijske priložnosti in investitorje. V času novega surovinskega buma in v času, ko države opažajo primanjkljaj na področju neobnovljivih virov se surovine znova pojavljajo kot dobra alternativa za naložbo denarja. Predstavnik podjetja, Eckard Kirsch, je v surovinsko zgodbo v prihodnosti zelo prepričan: ˝Kako bi ne bil prepričan v rast cen surovin in energentov, če se samo v enem avtomobilu BMW serije 5 skriva kar 75 kilogramov bakra?˝

Podjetje Com Advice, ki je marketinška agencija za podjetje Advice, je letos v začetku februarja pripravilo posebno dvodnevno konvencijo na temo surovin in surovinskih naložb na Frankfurtski borzi, kjer so pod eno streho poskrbeli za srečanje institucionalnih vlagateljev in privatnih družb. Za to srečanje so ekskluzivno gostili svetovno znanega predavatelja, borznega guruja in izredno uspešnega naložbenika, legendo Jima Rogersa. V okviru dvodnevne konvencije je Jim Rogers z obiskovalci delil svoje profesionalne izkušnje in vizijo za prihodnje rasti surovinskega ciklusa, ki ga je Rogers med prvimi prepoznal že leta 2000, ko se je megatrend surovin pričel. Da je bil dogodek zares odmeven, pričajo komentarji, posnetki in javljanja preko priznanih medijskih hiš, kot so BBC, NTV, ZDF, Bloomberg, itn. 

Posebej pa je podjetje Advice preko svoje marketinške agencije veliko naredilo za promocijo s sponzoriranjem svetovnega boksarskega obračuna, kjer je Vitali Kličko leta 2006 v Madison Square Gardnu postal svetovni prvak. Eckard Kirsch je dejal, da takšnega dogodka ne more pokrivati vsako podjetje in da so imeli institucionalni investitorji in rudniške družbe poleg sproščujočega večernega dvoboja in slavja kar 3 dni čas za medsebojno spoznavanje in spoznavanje novih rudniških projektov. Ko vizija sreča finančno moč, se odprejo nove poti do uspeha, je na koncu pogovora dodal Eckard Kirsch. V svojem portfelju naložbenih priložnosti so pri upravljavcu premoženja Advice najbolj ponosni na podjetje Aldridge Minerals, o katerem je spregovoril direktor podjetja in menedžer za eksploatacijo – Martin Ozclon.

Podjetje Aldridge Minerals, ki se je lani v Sloveniji že predstavilo na 1. Slovenskem kongresu za plemenite kovine in surovine, se ukvarja z raziskovanjem žlahtnih in osnovnih kovin v Turčiji. Turčija kot država nudi rudarskim podjetjem politično stabilnost, odlični infrastrukturni razvoj, moderen in atraktiven rudarski kodeks, ki so ga sprejeli leta 2004 in dober potencial za velika najdišča. V zadnjih letih so tam že uspešno prisotna podjetja Eldorado Gold, Anatolia Minerals in European Nickel z nahajališčem Kisladag v zahodnem delu države in nahajališčem Cöpler v srednjevzhodnem delu, ki sta primera velikih odprtih rudarskih odkritij v zadnjih letih ter nahajališčem Caldag lateritic v zahodnem delu Turčije.

Samo podjetje je osredotočeno na raziskavo na področju, imenovanem Yenipazar, kjer so odkrite zaloge zlata, srebra, bakra, svinca in cinka. Zgodovinsko gledano, je nahajališče že s svojo lego in prazgodovinskim preoblikovanjem zemeljske skorje, izrazito bogato z veliko rude, polne kovin. Ravno zaradi tega so, po besedah direktorja družbe in menedžerja za eksploatacijo Martina Oczlona, prepričani v izredno velik potencial, saj se v zadnjih 5 – 10 letih v teh delih Turčije ni na veliko raziskovalo novih najdišč. Prednosti Ozclon vidi v nahajališču, ki se razteza čez kar 400 kvadratnih kilometrov in ima izrazito dobro infrastrukturo (cesta je 20 km stran od nahajališč) in veliko delovne sile, za katero bi država rada čim prej priskrbela zaposlitev – a ne samo to, država je zainteresirana tudi z udeležbo v podjetju. Faza raziskave se na tem delu bliža zaključkom, skok v proizvodnjo pa je vprašljiv le še iz časovnega vidika. Nikakor ne gre zanemariti izrazito velike vsebnosti niklja v zemlji, za katerega ocenjujejo, da naj bi praktično financiral celotno proizvodnjo in pokrival stroške, pri vsej ostali izkopani rudi pa družba pričakuje dobiček. Zaloge niklja ocenjujejo na 33 milijard ton rude pri povprečni koncentraciji 1,3%. Še dodatno se družba Aldridge lahko pohvali z veliko koncentracijo urana, ki bo izkopan posebej in predstavlja za družbo čisto samosvoj projekt. Podjetje bo namreč že letos svoje obstoječe delničarje nagradilo za izkazano zvestobo in zaupanje v obliki dodatnih delnic in lastništev.

Substance je po besedah predstavnikov podjetja dovolj in tudi riziko je zaradi lege v Turčiji minimalen. Kar tretjina celotne rude naj bi bila izkopana s čistim dobičkom. Računajo na to, da naj bi rudnik obratoval med 12 do 15 let, s po 1,5 milijona izkopa na leto. Verjetno ni družbe na trgu, ki bi imela tako veliko premoženja v zemlji in takšno strukturo delnic in tu vidi Oczlon veliko priložnost investicije tudi za večje, institucionalne vlagatelje. Po zadnjih raziskavah, ki so jih opravili z zaključkom v februarju 2008, pa je potencial v podjetju, po besedah strokovnjaka Martina Oczlona, 3-krat večji kot so predvidevali na samem začetku. In zato ne preseneča, če časopis Intelligent investor´s guide v naslovu zapiše, da je ˝Aldridge naslednja velika rudarska zgodba v Turčiji˝.

Eckard Kirsch, Advice Gmbh

Predstavnik družbe Advice Gmbh, Eckard Kirsch, je specialist na področju Kanadskih standardov za surovine (Ni 43-101), ki jih rudniško podjetje nujno potrebuje, preden lahko kotira na borzi. Meni, da je za podjetja, ki jih podpirajo, nujno, da poleg dobrega menedžmenta sodelujejo s priznanimi geologi, ki vedo, kaj delajo in kaj govorijo. ˝Sodelovanje s svetovno priznanimi podjetji in strokovnjaki na področju rudnikov in kovin nam zagotavlja, da lahko vsakemu posamezniku ponudimo edinstveno priložnost za investiranje˝, je še prepričan strokovnjak družbe Advice.

 

Martin Oczlon,  Aldridge Minerals

Menedžer za eksploatacijo pri podjetju Aldridge Minerals, Martin Oczlon, je v preteklosti sodeloval z enim izmed največjih in najbolj znanih rudarskih podjetij na svetu, s podjetjem BHP Biliton. Za njih je Oczlon opravljal raziskave nahajališč v Pakistanu in ostalih delih sveta. Kot geolog je znan po tem, da je razvil posebno teorijo v geologiji in narisal karto sveta o nastanku kontinentov. Karto danes uporabljajo vsi geologi sveta, ker izredno natančno predvideva, kje na svetu so še preostala bogata nahajališča.

 

 

 

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD
med 80 - 100 USD
med 100 - 120 USD
okrog 150 USD
nad 150 USD


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend