Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
Turbolentni časi na trgih
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 

Turbolentni časi na trgih ?

Avtor: Boris Glavnik

Kaj se trenutno dogaja na trgu, kako je to mogoče, do kam lahko sežejo padci ali vzponi, se sprašuje marsikdo ne glede ali je investitor ali samo opazovalec. Vsi ti dogodki kažejo na izredno velike težave v svetovnem finančnen sistemu. Težave nimajo samo ZDA, temveč cel svet. Prva domina je padla v ZDA in s tem sprožila takoimenovani domino efekt, kateri je najprej podiral po Ameriki, sedaj pa je že prešel na evropska tla.
V Španiji je v stečaju največji nepremičninski koncern (Martinsa-Fadesa), kateri se je ukvarjal z nepremičninami. 700.000 nepremičnin oz. hiš je preveč. Po ocenah evropskih strokovnjakov so posledice v Španiji hujše kakor pa v ZDA, kar bo dolgoročno vplivalo tudi na vrednost evra v prihodnosti.
Vendar zgodba še zdaleč ni končana kajti ZDA so bile po precenjenosti nepremičnin na 11 mestu v svetu, vse ostale države pred njo pa so na evropskih tleh. Potenciala je torej še dovolj, vprašanje je samo kdaj. Upravičeno se postavlja vprašanje od kod  krepitev dolarja v zadnjih tednih, ali je posredi kakšna manipulacija, ali pa je prišlo do razvrednotenja evra? Kar se tiče ameriške gospodarske rasti v drugi četrtini letošnjega leta, katera je celo večja, kot v enakem obdobju leta 2006, torej daleč pred hipotekarno krizo, manipulacije ne moremo izključiti. Delnice določenih bank, nepremičninskih družb, tovarn, katera so bila tik pred stečajem so v juliju poskočile tudi preko 30 %. Od kod, je presenetilo ne samo borznike, ampak celo priznane svetovne strokovnjake. Ravno tako ne moremo mimo cen nafte, katere so prav tako letele v višave, ter potem zašle v korekcijo. Padec vrednosti namesto rasti so doživele tudi plemenite kovine.

Močna   manipulacija tržišča je odgovorna za zlom cen

Tri ameriške banke so povzročile padec cen žlahtnih kovin,  ko so navidezno prodale 5. 434 tone srebra in 278 ton zlata.

»Dobičkarji posla z zlatom in vojni dobičkarji zaslužili milijarde.«

V toku desetih poslovnih dneh  meseca avgusta,  je nominalna vrednost (tečaj)  žlahtnih kovin, tako rekoč iz nič,  doživel enega od  najhujših padcev v svoji spoštovanja vredni zgodovini. Ta nepričakovani padec je v tej razsežnosti presenetil tudi največje  trgovske specialiste. Primerjamo ga lahko s terorističnim napadom na charterski ravni.

Vendar prihajajo počasi na dan  podrobnosti.

●●

Organizacija CFTC (Commodity Futures Trading Commision), torej uradna vladna ustanova za vodenje ameriškega Futures- Trga sporoča naslednje: Do 1. 7. 2008 sta bili dve ameriški banki s  6. 200  pogodbami s srebrom (približno 1. 000 ton ) in  z   7. 787  pogodb  z zlatom (25 ton)  terminsko vezani  (Gold short Kontrakt). Nahajali sta se na t. i.  terminsko – prodajni  listi.  Toda le nekaj dni, oziroma le nekaj ur pred tem, ko se je

sesul ves ta trg,  so se te  pozicije povišale pri treh ameriških bankah. In sicer v srebru na 33. 805 pogodb, kar pomeni  5. 434 tone in v zlatu na  86. 398 pogodb, kar pomeni  skoraj 278  ton. Torej eno večkratno povišanje Gold-Short-Pozicije v nekaj dnevih. Kar se tiče srebra pomeni ta navidezna prodaja približno 20%  letne proizvodnje  srebra, oziroma  več kakor celotna  Comex-Zaloga srebra. Le-ta zaloga predstavlja drugo največje skladišče srebra  na svetu, t. .j. približno 138,8  milijonov  unč,  oziroma    4. 318 ton.

To je povzročilo pri tistih, ki so investirali v fizično srebro okoli 2, 5 milijard US $ navideznih izgub in  pri dolgoročnih pozicijah na terminskem trgu prav tako 2, 5 milijard  trading-izgub. Pri poslih z zlatom, se pravi pri žlahtnih kovinah, pa  znašajo navidezne izgube  nekaj sto milijard US $  in sicer pri fizičnih zalogah in še nekaj milijard na terminskem trgu. Ali gre pri tem za namerno manipulacijo, da bi si na tak način  spekulativno zagotovili več milijard  dobička, ali pa imamo  tukaj opravka s kratkoročno delitvijo premoženja na urejenem tržišču.

Vse to se dogaja pri zelo nemirnem ozadju žlahtnih kovin  kot je  n.pr. izredno slab dolar (zadnja rast dolarja ni nič drugega kakor trenutna pooblačitev), naraščajoče cene naftnih derivatov, po vseh šivih pokajoče posojilnice (Hedge-skladi) in skladi z nepremičninami, politične vojne igre itd.

●●

 

 

Povpraševanje po žlahtnih kovinah je še vedno izredno visoko. Na nekatere vrste  zlata  in srebra,  kakor tudi na določene kovance za naložbo  premoženja, je treba  čakati dalj časa. Trenutne korekcije izredno izkoriščajo  tradicionalni trgi zlata kot so Indija, Turčija ter Arabski Emirati, pri katerih so uvozi zlata visoki kot še nikoli doslej.

Zlata mrzlica v Indiji ter Abu Dhabi-ju

Pri zlatu obstaja še vedno protislovje med »Charttechnik« ter temeljno pra-dogmo trga. To protislovje se bo po vsej verjetnosti ohranilo še nekaj mesecev, dokler se v ospredje ne bodo prebili temeljni tržni podatki, ki bodo cene zlata tudi s tehničnega vidika ponovno obrnili na dolgi rok.Iz »Charttechičnega« vidika trenutno prevladuje kratkoročna naložba s ciljnimi tečaji 750 $ in 700 $. Šele pri stopnji 845 $ bo dosežena stopnja oz. bo sprožen signal za naložbo na dolgi rok (Long signal), v kratkoročnem trgovanju (Trading) bi bil preboj čez 825 $ že prvi signal za nakup.

Notranja moč trga zlata je vsekakor prisotna, vendar se za zdaj zaradi »močnega« US dolarja ter zaradi nazadujočih notacij nafte ne more povsem uveljaviti. V razmerju EURO/USD lahko za zdaj tudi na kratek rok pričakujemo razmerje okoli 1,38 € in nižje.

V osnovi se pa na srednji rok ne moramo več izogniti dvigajočim se cenam zlata. Ponovno je produkcija rudnikov štirih največjih upravljavcev rudnikov zlata padla pod pričakovanja, v letu 2008 bi naj ti  upravljavci proizvedli 18% manj zlata kot v letu 2006. Tukaj so navedene predvsem tako imenovane »strukturne težave« v Južni Afriki, karkoli bi naj to že konkretno pomenilo. Avstralija javlja v prvem kvartalu letošnjega leta padec produkcije za 13% v primerjavi s preteklim letom.

Stanje tečajev zlata na borzi vse od leta 2003 se ne sklada z nazadujočo ponudbo producentov. Edina logična posledica: preprosto rečeno ne gre več kot je in zlata definitivno zmanjkuje. Indija javlja močno povpraševanje po uvozu zlata v avgustu s posledico povpraševalnega »booma«, ki močno presega uvoze z leta 2007. V avgustu 2008 je bilo zahtevanih 31 ton več, uvoženih pa okoli 100 ton. Združeni arabski emirati, predvsem Dubai in Abu Dhabi, ter Turčija so javili za 300% povečan promet v nakitu ter povečali uvoz zlata v avgustu 2008 na približno 48 ton. Trg zlata je azijski trg in tam se vedno opazijo predznaki za kasnejši tehnični cenovni razvoj.

V zahodni Evropi ter ZDA je povpraševanje trenutno stabilno, vendar ne evforično. Še vedno imajo različni producenti dobavne težave pri posebnih produktih na področju naložb v kovance ter palice, kar pa je preprosto pogojeno s produkcijskimi kapacitetami, torej ne z nedostopnostjo do kovin.

Po svetu lahko opazujemo investicijsko plat v drugi stopnji obdobja visokih tečajev zlata na borzi, v katero trenutno vstopamo, ki postaja glavni protagonist. Omenimo potrošnike zlata, ki kupujejo in hranijo zlato za zavarovanje ter ohranitev legitimnosti plačilnega sredstva, skopi viri, padajoča produkcija upravljavcev rudnikov, zelo povečani dokupi »Gold-ETF-ov« v ZDA in Evropi ter ekstremen porast povpraševanja v novih, se razvijajočih azijatskih ter ruskih srednjih slojih. Vsi ti faktorji katapultirajo ceno zlata neustavljivo v višine okoli 2.500 $ in več na unčo, kar bi (po inflacijskem prečistku) ustrezalo do sedaj najvišjemu tečaju iz 80-tih let.

SREBRO

Iz charrtechičnega vidika srebru zelo dobro kaže, ter tečaji okoli 11,50 $ ter 10,00$ so povsem možni. S strateškega vidika ni odločilno, ali se unča kupi za 12,75 $ ali 11,86 $, ker bo srebro za zlatom prav tako nadaljevalo rast tečajev, saj je nezamenljiva industrijska kovina, vzporedno s svojimi lastnostmi kot žlahtna kovina. Ponovni preizkus točke 20,00 $ bo nastopil prej, kot je z današnjega vidika pričakovano. Srebro je vzorčni primer zmanipuliranih trgov in je zelo priljubljena igralnica za terminski trg. V naslednjih tednih tako lahko pričakujemo nihanje tečajev med 11,50 $ ter 14,50 $ na unčo.

V nasprotju z zlatom je srebro v Zahodni Evropi in ZDA zelo dobro, če ne celo masivno povpraševano od investitorjev ter industrije. Mi sami (Taurus investors) imamo trenutno dobavne težave, ki se gibljejo od 2 do 4 tedne na področju 1000 unč-Banke/Industrija-palice ter v naložbenem sektorju v kovance(Bullion-Coin), torej US-Eagle, Kanada-Maple Leaf in sočasno tudi Oesterreich-Philharmoniker, pri katerih so dobavne težave glede državnih kovancev zelo izrazite.

Med drugim je ameriška kovnica katera dobavlja priljubljene zlatnike US Eagle ( za številne američane  je to edino zlato) začasno ustavila dobavo do 1. oktobra tega leta. Kot vzrok navajajo vedno večje povpraševanje, vedno večji promet v fizični obliki, cene pa vedno bolj padajo. Tudi oni so mnenja, da na trgu s cenami nekaj ni v redu. Prav tako rudniki v katerih se koplje ruda, dolgo ne bodo zdržali padce cen, kajti stroški izkopa so vedno večji, kopati morajo vedno globlje, na področjih z manj kovinami v zemlji, ker bodo zaradi tega poslovali z izgubo.

Tudi znamenita afriška kovnica je sporočila, da bo za nekaj časa ustavila dobavo izredno iskanih in priljubljenih zlatnikov (afriški krugerand), ker je prejela eno veliko(?) naročilo za 5000 unč od nekega investitorja iz Švice.

V teh turbolentnih časih na trgu so zmedeni vsi, ne samo investitorji, tudi bodoči investitorji in opazovalci. Prodaje plemenitih kovin absolutno ne priporočam, temveč nakup, če imate to možnost. Nakup naj bo fizična oblika zlata in srebra.

Samostojni premoženjski svetovalec in svetovalec podjetja Elementum

Boris Glavnik

boris.glavnik@volja.net


Uporabljeni viri:

http://www.teleboerse.de/Edelmetallreport_Taurus_Investors_GoldKriegsgewinnler_im_Milliardenbereich/290820081311/1016126.html

http://www.teleboerse.de/Edelmetallreport_Taurus_Investors_Goldrausch_in_Indien_und_Abu_Dhabi/050920085611/1019336.html

http://zeitenwende.ch/querschuss/statistiker-in-hoechstform/

http://www.mmnews.de/index.php/20080812777/MM-News/Der-Gold-Crash.html

http://www.welt.de/finanzen/article2309294/Hohe-Inflation-alarmiert-US-Notenbank-Fed.html 

http://www.mmnews.de/index.php/20080815793/MM-News/USA-stoppt-Goldmunzenverkauf.html

http://www.mmnews.de/index.php/20080716630/MM-News/Spanien-am-Ende.html

http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2008/08/der-aktienmarkt-ist-manipuliert-steigt.html

 

 

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend