Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
Srebro, podcenjena naložbena priložnost
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 

Seolfor. Argentum. Silver. Srebro. Eden izmed glavnih razlogov zakaj je srebro vseskozi denar je ta, da ga človek ne more umetno ustvariti. Je naravni element, ki se nahaja v zemeljni skorji. Srebro se v rudi večinoma nahaja kot stranski produkt pri izkopu svinca, bakra in cinka, največje proizvajalke srebra pa so tri Latinsko ameriške države: Meksiko, Peru in Čile. Zanimivo je, da je samo 20 do 30 odstotkov novega srebra pridobljenega iz rudnikov, ki izkopavajo samo srebro. Zato vsaka zamuda, prekinitev ali zmanjšanje proizvodnje lahko povzroči , da dnevno povpraševanje preseže ponudbo in posledično povzroči velik skok cene na borzi. Prav zato so svetovni analitiki mnenja, da bo vse večji razkorak  med povpraševanjem in ponudbo, tako v letošnjem letu kot tudi v prihodnje, gonilna sila rasti cene srebra. Tako se pomanjkanje fizičnega srebra že kaže v maloprodajnih trgovinah v Združenih državah Amerike in Avstraliji, kjer imajo prvi težave z dobavo najpopularnejših srebrnikov (American Eagel – U.S. Mint) in drugi z naložbenimi palicami (Perth Mint).

In kakšna bi lahko bila cena srebra v prihodnje? Poigrajmo se malo z dolgoletnim zgodovinskim razmerjem (4500 let) med srebrom in zlatom, ki znaša 15:1. To razmerje nam pove koliko unč  (31,1035g) srebra lahko kupi eno unčo zlata in se danes približuje vrednosti 50:1. Da bi cena zlata realno dosegla novo najvišjo zgodovinsko vrednost (upoštevajoč inflacijo), bi se z njim moralo danes trgovati po ceni okoli 2500 ameriških dolarjev. To pa bi ob upoštevanju trenutnega razmerja med plemenitima kovinama pomenilo ceno srebra pri 50 ameriških dolarjih ali njegovo 194 odstotno rast! Ker pa ne gre zanemariti dejstva, da se je njuno razmerje niža že od leta 1990 in da se je od začetka letošnjega leta znižalo še za 12 odstotkov, lahko špekuliramo še malo dlje. Z upoštevanjem, da bi se njuno razmerje zopet ujelo pri vrednosti 15:1 bi to pomenilo, da bi cena srebra dosegla ceno dobrih 166 ameriških dolarjev. To pa je le 19 dolarjev več od zgodovinsko najvišje vrednosti srebra, preračunane v današnje dolarje. Ker bi rad k razmišljanju pritegnil tudi skeptike, poglejmo potencial rasti cene srebra še z druge perspektive. Cena zlata je letos že presegla vrednost 1000 ameriških dolarjev za unčo (31,1035g), kar je pomenilo 120 odstotkov nominalne, zgodovinsko najvišje cene. Srebro pa je do sedaj le malenkost preseglo vrednosti 21 ameriških dolarjev za prej omenjeno enoto, kar še vedno predstavlja le 40 odstotkov nominalne, zgodovinsko najvišje cene. Vse to nakazuje, da ima srebro pred seboj še lepo, bleščečo in donosno naložbeno pot! Seveda nimam kristalne krogle s katero bi lahko napovedal najvišjo ceno srebra v prihodnje, lahko pa z gotovostjo trdim, da lahko pričakujemo višje cene te plemenite kovine vse do zaključka tega surovinskega mega trenda.

Kaj pa stroški nakupa s katerimi slovenski finančni »strokovnjaki« in prodajalci zlata plašijo vlagatelje? Srebro se zaradi svoje velike uporabnosti v industriji (95%) tretira kot industrijska kovina in je zato podvrženo 20 odstotnem davku na dodano vrednost. Zaradi večjih stroškov izdalave palic in transporta pa je potrebno temu dodati še dobrih 12 odstotkov. Vendar pozor! Gre za srednje do dolgoročno naložbo, v zelo redko in najpomembnejšo industrijsko kovino današnje dobe z izjemnim naložbenim potencialom. Kot primer naj vam navedem element rodij (Rhodium), ki je v današnji industriji takoj za srebrom drugi najpomembnejši element in kateremu je cena v samo petih letih narasla za več kot 2000 odstotkov. Ob takem naložbenem potencialu bi morali biti za vsakega dolgoročnega vlagatelja omenjeni nakupni stroški zanemarljivi in nepomembni. Poleg tega je po trenutni zakonodaji naložba prosta obdavčitve ustvarjenega dobička. 

Vzpostavite zaupajte v trend plemenitih kovin in naložbeni potencial srebra že danes, da vam v prihodnosti ne bo žal!

 

 

Matjaž JEREB

samostojni premoženjski svetovalec

matjaz.jereb@surovine.si

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD
med 80 - 100 USD
med 100 - 120 USD
okrog 150 USD
nad 150 USD


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend