Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
Surovinski zmagovalec!
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 

SUROVINSKI ZMAGOVALEC

 

Znanstveno dokazano je, da lahko kilogram urana proizvede tudi do 20.000-krat več energije kot ista količina premoga in tudi to daje osnovo za eno najdonosnejših surovinskih naložb v zadnjih osmih letih. Uran je vlagateljem v treh letih prinesel skoraj trikratni zaslužek!

 

Uran je pričel rasti v letu 2003, ko je svet pričel beležiti rast povpraševanja po elektriki in sprejemati zakonske ukrepe o zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Vedno bolj se namreč okoljska ozaveščenost nagiba k uporabi okolju prijaznih goriv za proizvodnjo energije. Kljub temu, da ima uran za posledico radioaktivnost (odpadki) je še vedno med najčistejšimi viri energije. Jedrska energija naj bi bila tako v prihodnosti med najbolj iskanimi viri energije, saj tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) predvideva do leta 2030 vsaj 20 do 30 odstotno povečanje vzpostavljenih jedrskih zmogljivosti v svetu. Trenutno padanje cene urana na svetovnih trgih je tako zgolj kratkoročnega značaja.

 

Jedrske elektrarne pomenijo pravcato alternativo termoelektrarnam, ki proizvajajo ogljikov dioksid in s pepelom posledično tudi kisli dež. Zato naj bi se 16 odstotni svetovni delež proizvedene energije s pomočjo radioaktivnega urana v povprečju v prihodnosti še povečal. Glavno gonilo današnjega povpraševanja po uranu prihaja s strani razvijajočih se držav, kjer neprestano naraščanje števila prebivalcev povečuje tudi porabo energije. Kitajska, Indija, Rusija in Japonska so trenutno največji svetovni potrošniki jedrskih reaktorjev in predvsem Kitajska si želi zagotoviti tudi novo odkrita nahajališča urana z naložbami preko svojega državnega investicijskega sklada na območju Afrike. Le tako bo namreč lahko država tudi v prihodnosti zagotavlja sebi nemoteno preskrbo z energijo.

 

●●

Analitiki si glede cene urana v prihodnje niso enotni. Eni napovedujejo postopno zmanjševanje povpraševanja in zadostno oskrbo trga s strani dveh največjih proizvajalk Avstralije in Kanade. Spet drugi so veliko bolj optimistični glede rasti – povečevanje števila prebivalstva in energetska lakota Azije naj bi ceno urana pognali višje od današnjih tečajev.

●●

 

Trenutno naj bi za obstoječe potrebe 55 odstotkov urana pridobivali direktno z izkopom iz rudnikov, ostali 45 odstotkov pa prihaja iz sekundarnih virov, večinoma iz starih jedrskih bojnih konic. Po nekaterih napovedih naj bi le te do leta 2015 porabili, s čimer bo sledilo večje povpraševanje po direktnem izkopu iz zemlje. Zato so tudi podjetja, bogata z nahajališči urana, v prihodnosti lahko potencialne prevzemne tarče večjih, že delujočih rudniških podjetij. Svetlo perspektivo na tem področju pomeni tudi podjetje Terra Ventures, ki se vedno bolj uveljavlja kot rudarsko podjetje, ki je ubralo strategijo prilaščanja nahajališč urana, ki imajo velik potencial postati rudniki urana svetovnega formata. Vodstvo podjetja se bo letos v oktobru (10.- 11.) slovenskim vlagateljem predstavilo na 2. Slovenskem kongresu plemenitih kovin in surovin, ki bo v Ljubljani na gospodarskem razstavišču.

 

Delujočih jedrskih reaktorjev po svetu je trenutno 439, v prihodnosti pa naj bi gradnjo pospešili predvsem na Kitajskem, v Indiji, na Japonskem in v Rusiji. Povpraševanje po nuklearnem gorivu bo pričakovano naraščalo tudi v prihodnje in energija bo lahko tudi s tem utrdila svojo vlogo najdonosnejše med vsemi sektorji na svetovnih delniških trgih.

 

Matjaž Štamulak, samostojni premoženjski svetovalec in svetovalec podjetja Elementum

premozenje@gmail.com

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD
med 80 - 100 USD
med 100 - 120 USD
okrog 150 USD
nad 150 USD


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend