Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
Moj favorit na dolgi rok je srebro
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 

Intervju: Neodvisni mednarodni finančni svetovalec Bojan Pravica

(Revija Kapital; Srečko Pirtovšek)

Moj favorit na dolgi rok je srebro

Vsi si želimo, da bi naše premoženje dolgoročno vsaj ohranilo vrednost, če nam ga ne bi uspelo že oplemenititi. Pravilnega odgovora, kako to doseči, ni, so pa načini, s pomočjo katerih lahko tveganje bistveno zmanjšamo. Eden od njih je čim bolj razpršiti premoženje. V minulem poldrugem desetletju smo tudi mali investitorji v Sloveniji dobili možnosti investiranja v delnice, vzajemne sklade, fond police in druge finančne instrumente, pred kratkim pa se je na našem trgu pojavila tudi možnost investiranja v plemenite kovine in surovine. O tem, zakaj investirati v plemenite kovine v fizični obliki in surovine prek vzajemnih skladov, delnic, fond polic in drugih finančnih instrumentov, smo se pogovarjali neodvisnim mednarodnim finančnim svetovalcem Bojanom Pravico, ki bo med drugim tudi eden osrednjih predavateljev na 2. slovenskem kongresu plemenitih kovin, ki bo potekal 10. in 11. oktobra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

1.) Koliko so v tem kriznem obdobju zanimive naložbe v zlato, srebro in druge plemenite kovine?

Pri naložbah je osrednje vprašanje, kaj želimo doseči. Ali želimo premoženje povečati, ga zaščititi ali optimirati. Zlato, srebro in druge plemenite kovine se kupujejo predvsem zaradi zaščite in optimiranja premoženja. Najboljši primer so centralne banke. Večina zahodnih centralnih bank ima namreč več kot 50 odstotkov premoženja v plemenitih kovinah. Namen je le eden. Zaščita denarja pred razvrednotenjem. Zato menimo, da je naložba v zlato in srebro, še posebno v tem negotovem finančnem obdobju izrednega pomena.

2.) Koliko nam bi takšna naložba prinesla v zadnjih desetih letih v primerjavi z delnicami in vzajemnimi skladi?

To je odvisno od tega, kdaj kupujemo in kdaj prodajamo ter od tega ali smo kupili zlato, srebro ali katere druge kovine oziroma surovine in s katerim skladom se primerjamo. Nekateri skladi so v zadnjih desetih letih ustvarili minus, drugi prav toliko kot plemenite kovine, tretji pa so bili po donosnosti veliko boljši kot je bila donosnost plemenitih kovin. Zelo pomembno je torej s čim primerjamo. Če primerjamo donosnost slovenskih vzajemnih skladov in plemenitih kovin je bila v zadnjih desetih letih donosnost v večini skladov boljša. Vendar pa to ne pomeni, da bo tako tudi v prihodnjih desetih letih, saj pretekli donosi pri naložbah nikoli niso garancija za donose v prihodnje. Naložbe v zlato, srebro in druge plemenite kovine so na kratek rok prav tako tvegane kot vse druge naložbe, na daljši rok pa so najverjetneje veliko boljše kot katere koli druge naložbe z obveznicami in nepremičninami. Vsekakor pa tega ne moremo reči za primerjavo z delnicami. Kar se tiče davčne zakonodaje pa vemo, da so za zdaj donosi pri plemenitih kovinah še vedno oproščeni davka na dobiček. O tem, če bo tako tudi ostalo, pa seveda odločajo drugi.

3.) Kakšne so napovedi gibanja cen zlata in plemenitih kovin v prihodnje?

Napovedi so odvisne od več dejavnikov. Investiranje v zlato in druge plemenite kovine je smiselno predvsem, če želimo zaščititi premoženje, in ne toliko z vidika dobičkov. Čeprav ne izključujemo možnosti, da bi vrednost zlata rasla tako kot v minulih petih letih, ko je v primerjavi z evrom rasla več kot 10 odstotkov na leto. Trgi surovin dosegajo v zadnjem času precej visoko rast.

Sicer pa je ozaveščenost o investiranju v plemenite kovine v Sloveniji na precej nizki ravni. V Nemčiji se lahko v vsaki banki odločite za nakup plemenitih kovin. V Sloveniji take banke še ni, a ne izključujem možnosti, da bo v prihodnjih petih letih večina bank svojo ponudbo razširila tudi na prodajo plemenitih kovin, saj jih bodo k temu s povpraševanjem spodbudili vlagatelji. Podatki, da je manj kot en odstotek Slovencev investiral v plemenite kovine, kažejo, da se še ne zavedamo dovolj smiselnosti investiranja v plemenite kovine.

4.) Kakšen vpliv bodo imeli na trg surovin gibanja nafte in tečaj dolarja?

Višje, ko so cene surovin, višje je razvrednotenje dolarja, višje bodo cene zlata in drugih kovin. To pričakujemo.

5.) Katera področja so po vašem mnenju trenutno najbolj zanimiva za vlagatelje?

Zelo zanimive so naložbe v surovine. Da je temu res tako, kažejo podatki, da se je povpraševanje letos glede na povpraševanje lani zvišalo za približno 20 odstotkov. Mali vlagatelji se vse bolj zanimajo za trg surovin, saj vedo, da je poraba v svetu vse večja in da je večina surovin neobnovljivih. Tudi sami vidijo, da cene surovin iz dneva v dan naraščajo.

6.) Na kakšen način lahko mali vlagatelj vlaga v te surovine in kakšen je interes Slovencev za naložbe v plemenite kovine in surovine?

Na več načinov. Eden izmed najbolj enostavnih je, da fizično kupi zlato, srebro ali oboje. Poleg tega lahko kupi posamezne delnice oziroma se odloči za vlaganje v vzajemne sklade, ki investirajo v sektor surovin. V Sloveniji imamo že kar nekaj tovrstnih skladov, tudi v svetu jih je vse več, saj številni ugotavljajo, da je to področje, v katerega se premalo investira, povpraševanje pa je vse večje. Zato pričakujemo na tem področju v prihodnje večjo rast.

Če nekdo dobi prave informacije in se zaveda, zakaj je dobro investirati v plemenite kovine oziroma surovine, potem je večina pripravljena del svojega premoženja investirati v plemenite kovine. Ne samo zato, ker se lepo svetijo, ampak zato, ker vidijo, da je to izredno dobra zaščita premoženja, predvsem naložbe v plemenite kovine v fizični obliki. Predvsem pa je dolgoročno ta sektor s stališča donosnosti lahko zelo zanimiv.

7.) Katera so torej trenutno vaša najbolj vroča priporočila za naložbe?

Vsaka naložba je lahko vroča. Vprašanje je le, kdaj jo kupiš, za koliko časa in za kaj jo potrebuješ. Tudi jaz imam denar v banki, plemenitih kovinah, skladih, fond policah in nepremičninah. Vprašanje je, kaj želim s tem doseči. Ali želim optimirati premoženje, investirati na dolgi oziroma kratki rok in temu primerno izbiram naložbe, ki so primerne za moje trenutne želje. Ravno zato je lahko favorit vsaka naložba. Moj osebni favorit na dolgi rok pa je srebro.

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend