Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
Revolucija v solarni tehnologiji
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 

Vedno višje cene energentov silijo posameznike, podjetnike in politike k razmisleku o vedno večji energetski učinkovitosti. Ker naj bi cene nafte po mnenju analitikov še naraščale in ostale visoke tudi v prihodnje, je predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso opozoril, da je potrebno z energijo varčevati, čim bolj razpršiti vire in zmanjšati odvisnost od nafte. Ni namreč skrivnost, da se celotna EU želi znebiti energetske odvisnosti od Rusije, ki ji dobavlja kar tretjino dragocenega črnega zlata.

Zato se posebej na področju alternativnih virov energije v Evropi vedno bolj razvija solarna tehnologija. Ne samo, da se z razvojem solarne tehnologije postopno zmanjšuje odvisnost od primarnega energetskega vira nafte, solarna tehnologija pridobiva na privlačnosti predvsem zaradi prispevka k znižanju emisij ogljikovega dioksida, izkoristka sončne energije in vedno večje okoljske ozaveščenosti. Še leta 2006 so bili prihodki v solarni industriji ocenjeni na 18 milijard dolarjev, že do leta 2010 pa naj bi znašali okrog 90 milijard. Sončna energija še vedno prispeva le manj kot odstotek k celotni proizvedeni električni energiji na svetu in majhnost trga gotovo pomeni lepo naložbeno priložnost.

Naraščajoče  potrebe po energiji so prispevale k temu, da se solarna industrija razvija z letno rastjo med  25 in 40 odstotki v zadnjih nekaj letih. To je pripeljalo do vsesplošnega pomanjkanja silicijevega materiala za klasične sončne celice, s čimer se te klasične celice vedno bolj dražijo. Naraščajoče cene in pomanjkanje surovin (posebej silicija) pa lahko na trg solarne tehnologije v prihodnosti vpliva precej negativno.

Možno rešitev – več stroškovno bolj učinkovitih tankoslojnih solarnih celic -  pa trgu ponuja podjetje Genesis Energy, ki se bo letos predstavilo tudi na 2. Kongresu plemenitih kovin in surovin v Ljubljani. Njihove tanko – membranske sončne plošče (fotovoltaične plošče) zahtevajo cenejši material (silicijev vodni plin), manj porabljenih surovin ter cenejši in enostavnejši proces proizvodnje kot pri dosedanjih klasičnih sončnih celicah. Pri tankoslojnih celicah se tako porabi kar 100-krat manj silicija, za skoraj enak energetski dosežek, kar pomeni pravo revolucijo v solarni industriji. Genesis je proizvodnjo solarnih celic povzel po proizvodnji LCD monitorjev, s čimer bodo stroški proizvodnje še nižji.

Glede na trajno rast nameščenih foto-galvanskih sončnih sistemov po Evropi in nepovratnih sredstev s strani EU je za podjetje Genesis proizvodni uspeh že zagotovljen. Glede na zagotovljeno proizvodnjo, edinstveno tehnologijo in povečano povpraševanje pa vodstvo podjetja uspeh kmalu pričakuje tudi na borzi. Za podjetje in njihove delnice namreč izredno zanimanje prihaja iz Amerike, kjer je pred kratkim predavanje o priložnostih naložbe v Genesis poslušalo kar 100 večjih institucionalnih investitorjev. Delnica je namreč med primerljivimi delnicami v sektorju solarne tehnologije zelo ugodno vrednotena in izrazito podcenjena, kar nakazuje na prihodnjo rast in dobre donose.

Matjaž Štamulak, samostojni premoženjski svetovalec in svetovalec podjetja Elementum
premozenje@gmail.com

 

Slika 1: Predvidena rast montiranih solarnih celic po svetu in EU.

 

 

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD
med 80 - 100 USD
med 100 - 120 USD
okrog 150 USD
nad 150 USD


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend