Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
Srebro, kovina z izrednim naložbenim potencialom!
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 

Večina vlagateljev se zadnje čase vse bolj spogleduje z naložbenim segmentom plemenitih kovin, kjer iščejo varnost in donosnost za del svojega naložbenega portfelja. Ker  je informacij o plemenitih kovinah vedno več, vlagateljevega potrpljenja pa vedno manj, se ta ponavadi zelo hitro odloči za naložbo v zlato. V teh viharnih finančnih časih vsekakor pohvale vredna odločitev.

Vendar pa zlato ni edina plemenita kovina v katero bi bilo smiselno investirati del svojega premoženja. Tisti, ki si bodo za svoje premoženje vzeli več časa in si dovolili pridobiti dodatne strokovne in koristne informacije premoženjskih svetovalcev, bodo lahko spoznali ta naložbeni segment še veliko podrobneje. Platina, paladij, srebro. Srebro? Seveda! Žlahtna kovina z bleščečim se belim kovinskim leskom, diamant med kovinami! Naj vam na kratko razložim svoje navdušenje. Gre za plemenito in industrijsko kovino z najvišjo toplotno in električno prevodnostjo. Je ena izmed najredkejših in hkrati najbolj uporabnih kovin na svetu. Zato ni čudno, da svetovni analitiki za plemenite kovine trdijo, da je srebro v današnjem visoko tehnološkem svetu v industrijskem sektorju (nano-tehnologija, katalizatorji, solarna tehnologija, medicina, vojska, elektronika,…) nepogrešljivo. Si predstavljate kako lahko samo to dejstvo vpliva na prihodnjo vrednost srebra? Komaj verjetno.

Naj vam zato za primerjavo predstavim še en redek element, rodij. Njegova uporabnost v industriji je precej manjša od srebra in se v glavnem uporablja pri izdelavi termoelementov, katalizatorjev in galvanskih nanosih na srebro. Kljub temu je cena rodiju v samo petih letih zrasla za 2000 odstotkov! Naslednji naložbeni potencial srebra je podcenjenost glede na vrednost zlata. Dolgoletno zgodovinsko razmerje med zlatom in srebrom je 1 proti 15 kar pomeni, da je 31,1035g (v nadaljevanju troy unča) zlata kupilo 466,55g srebra. To razmerje je bilo leta 1991 višje od 1 proti 100, se nato nižalo do razmerja 1 proti 75, danes pa se giblje okoli vrednosti 1 proti 52! Trend razmerja se jasno kaže v prid srebra in svetovni analitiki so mnenja, da ni več daleč čas, ko bo to razmerje doseglo vrednost 1 proti 30 in se nato zopet vrnilo nazaj k dolgoročnemu zgodovinskemu razmerju. Srebro je zanimiva naložbena možnost tudi zaradi zelo omejene letne količine troy unč, ki so na razpolago svetovnemu investicijskemu trgu. Temu je namreč namenjeno le borih 5 odstotkov kar z drugimi besedami pomeni, da je investitorjem vsak dan na razpolago le okoli 3,88 ton (125 tisoč troy unč) naložbenega srebra! Naj na vse napisano dodam le še podatek, da je trenutna svetovna zaloga srebra najnižja v zadnjih 200 letih in razmišljanje enega najpomembnejših svetovnih analitikov za plemenite kovine gospoda Davida Morgana, ki pravi: »Zlato bo ohranilo vaše premoženje, srebro vas bo naredilo bogate.«

Ker rast vrednosti srebra že od leta 1991 v povprečju prehiteva zlato verjamem, da bo temu res tako in prepričan sem, da bodo pri srednje do dolgoročnem naložbenem roku, nekoliko višji nakupni stroški srebra povsem zanemarljivi. Študije so namreč pokazale, da je pri posamezni naložbi višina donosa bistveno bolj pomembna od višine stroškov. Naložba v srebro ima izjemen potencial, zato se lahko vaše zaupanje vanj izkaže za vašo najboljšo naložbeno odločitev, odločitev desetletja! Ste še vedno mnenja, da v vašem naložbenem portfelju ni prostora za srebro?

Ker samo vi lahko odločate katera naložba je za vaš denar najbolj optimalna in ker bo vsaka vaša odločitev vaš denar izpostavila določenemu tveganju predlagam, da se o dodatnih informacijah o omenjeni naložbi predhodno pozanimate pri svojem premoženjskem svetovalcu.

Še vedno berete ali že kupujete?

Matjaž Jereb, premoženjski svetovalec

matjaz.jereb@surovine.si

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend