Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
S specialisti o trendu plemenitih kovin in surovin
 
 
Datum objave: 2008-04-30
 
 
 

BOJAN PRAVICA , neodvisni mednarodni finančni svetovalec ter Günther Luitz, direktor podjetja HDV Leimen Nemčija sta spregovorila o trendu plemenitih kovin ter surovin

Gospod Bojan Pravica, samostojni mednarodni finančni svetovalec, je mnenja, da je izredno pomembno, da se ljudje zavedajo, da mora biti pri finančnem svetovanju vedno govora o različnih naložbenih možnostih, ne samo o surovinah, kot naložbeni priložnosti. Prav tako ne obstaja idealna oblika varčevanja, kot ne obstaja naložba, za katero bi lahko dejali, da je prava za vsakogar. Izbor naložb je namreč vedno odvisen od več faktorjev, od časa, kdaj vstopaš v naložbo, časovnega obdobja naložbe, v katerem finančnem okolju vstopaš, odvisno je tudi od starosti vlagatelja, od njegovega premoženjskega stanja in tudi od pripravljenosti na tveganje. Nenazadnje, pa ne gre pozabiti tudi na likvidnostne potrebe, ki jih ima vlagatelj v času svoje naložbe.

Eden izmed naložbenih segmentov, ki mu gospod Pravica daje posebno težo, pa so naložbe v surovine. Ampak zakaj sploh surovine? Konec zadnjega surovinskega trenda datiramo v leto 1920, ko se je po oktobrski revoluciji svet začel deliti na dva sistema: na plansko gospodarstvo in svobodni trg. Takšno ureditev smo poznali vse do padca berlinskega zidu in v tem obdobju so države iz razvitejšega zahoda kupovale surovine v državah, ki so imele plansko gospodarstvo po diskontiranih cenah. Ta izjemna nakupna priložnost se je končala po padcu berlinskega zidu. Takrat so se pričele politične spremembe, ko so se države s planskim gospodarstvom spremenile v svobodni trg in se je tudi tam pričel proces liberalizacije in privatizacije. V tem obdobju po letu 1989 je obstojalo še veliko število strateških in vojnih surovinskih rezerv, ki pa so se do leta 2000 zaradi povečane porabe dramatično zniževale (dobava just in time). In tako lahko danes govorimo o novem megatrendu surovin, ki se je začel leta 2000 in bo po napovedih več svetovnih finančnih strategov, strokovnjakov in analitikov, kot so Jim Rogers, Marc Faber in Waren Buffet, trajal nekje do leta 2025. Pravica tako smatra, da bo po letu 2025 na svetu izredno težko pridobiti neprivatizirana nahajališča surovin, zato gre danes v tem sektorju za zgodovinsko priložnost. Na svetu namreč nastajajo nova pravila igre, zato bo eno izmed največjih strateških vprašanj v prihodnosti namenjeno temu, kdo bo imel surovine in energente.

Samo za lažjo primerjavo: leta 1980 je bilo na zemlji 4 milijarde ljudi, danes naj nas bi bilo že več kot 6,6 milijarde, Evropska centralna banka pa predvideva, da naj nas bi do leta 2050 bilo že kar 9 milijard. Če se torej število prebivalstva dramatično povečuje to posledično pomeni tudi povečano povpraševanje po surovinah in energiji. Če pogledamo še razpoložljive naravne vire, predvsem neobnovljive vire, vedno več priznanih svetovnih inštitucij ugotavlja, da se svetovne zaloge na tem področju zmanjšujejo. Torej lahko v prihodnosti pričakujemo vedno manjše zaloge in trend naraščajočega povpraševanja. Kako bo to vse vplivalo na prihodnje cene surovin, pa si lahko odgovori vsak zase.

Glede na vsa ta dejstva in ugotovitve, da bi znale cene v prihodnosti še bolj naraščati, se je potrebno vprašati, ali se pri tako zanimivem megatrendu splača biti zraven. Če vlagatelj pride do takšnega zaključka, da je to izredno zanimiv naložbeni segment, se postavi vprašanje, v kakšni obliki sploh lahko vlagaš v surovine. Obstoja več vrst, od plemenitih kovin in surovin v fizični obliki, v obliki certifikatov, terminskih pogodb, opcij, v obliki vzajemnih skladov ali v obliki različnih delnic. A to, da veš, da gre pri surovinah za perspektivno naložbo, še ni dovolj. Glede na to, da ima namreč vsaka naložba dve plati, je pametno, da poznaš tako morebitne rizike in da poznaš tudi morebitne prednosti. Šele če si popolnoma seznanjen s tveganji in priložnostmi, in si pripravljen sprejeti ta tveganja glede na priložnosti, potem je priporočljivo vlagati tudi v to področje. Vlaganje v to področje mora biti nujno dolgoročno, s čimer mislim najmanj 5 let ali še bolje, 10 let, je dejal Pravica in dodal, da to velja tako za vlaganje v fizično obliko plemenitih kovin, kot tudi za ostale bolj tvegane naložbe, kot so razne surovinske delnice, opcije, terminski posli, itn..

V tujini, predvsem v Nemčiji, je surovinski trend izredno dobro pokrit, tako medijsko kot tudi s strani večjih družb in bank. In največji izziv, ki ga imajo trenutno bankirji po celem svetu, je ravno rast cen surovin. Kar 75 odstotkov vpliva na povišano stopnjo inflacije imajo ti zunanji vplivi, torej vedno dražje surovine. In zato smatram, da je del svojega premoženja smiselno zaupati tudi v ta sektor, je še dodal Pravica.

Poleg Bojana Pravice pa se nam je predstavil tudi gospod Günther Luitz, direktor podjetja HDV in dolgoletni prijatelj G. Bojana Pravice. V kratkem intervjuju nam je podal nekaj ključnih informacij o podjetju HDV in trenutni situaciji na trgu. 

·         Podjetje HDV ima dolgo zgodovino, kakšna je bila ustanovitvena ideja?

        Leta 1980 se nam je porodila zamisel o finančnem svetovanju in tako smo ustanovili podjetje.

·         Od leta 1994 ste specializirani za področje surovin in energije – zakaj ravno to področje in kakšen bo po vašem mnenju razvoj trenda v bodoče?

        Področje dragocenih surovin ter energije se nam je zdel izredno zanimiv in premalo poznan. V njem smo videli ogromen potencial in tako odločili za svetovanje na tem področju. Tudi s stani trga bo vedno večje povpraševanje.

·         Zakaj so surovine in energija naslednja velika investicijska zgodba?

        Zato,  ker je določenih surovin enostavno premalo glede na vedno večje povpraševanje. To povzroča rast cen in vedno bolj jih bo. Seveda bodo vmes tudi padci ter korekcije, a na koncu bo zopet raslo.

·         Kaj ponujate svojim strankam, če se odločijo za vas?

        Vsekakor raziščemo zmogljivosti raznih nahajališč, pregledamo vse možnosti za črpanje surovin, ugotavljamo  količine.

·         Kje je vaša konkurenčna prednost?

        Analiza na kraju najdišča.

·         Kakšne so vaše napovedi glede trenutne finančne krize – kako lahko odreagirajo investitorji in vlagatelji?

       Trenutna situacija na trgu kaže, da je najbolj varno vlagati v v fizični obliki v plemenite kovine (npr. pri podjetju Elementum: zlato, srebro). Pomembno je omeniti, da je pomembno vlagati v sklade, ki vlagajo v surovinske delnice. Seveda je najbolj priporočljivo vlagati v surovinske delnice podjetij, ki so v proizvodni fazi in ne fazi raziskovanja. V proizvodni fazi so namreč že potrjena najdišča surovin

·         V Nemčiji ste znani po poznavanju trga zlata, koliko napovedujete rast cene te kovine v prihodnosti?

        Leta 1980 je bila cena zlata 850 $. Če bi takratno vrednost prenesli na današnjo vrednost (ob upoštevanju statistične inflacije), bi trgovali z zlatom v vrednosti 2.400 $. Torej smo korak bližje cilju.

Dodatno je potrebno upoštevati, da je zlata tudi veliko manj kot leta 1980. Določene države, med njimi tudi Kitajska, so imele prepoved trgovanja z zlatom. Lahko si samo predstavljamo, kaj se lahko zgodi, ko začne po zlatu povpraševati 1,3 milijarde ljudi, ki jim je to dovoljeno od leta 2005.

Na srečo prodajajo Centralne banke in mednarodni denarni sklad del svojih zlatih rezerev.

Največja skrivnost pa je, da zlato v trezorjih centralnih bank ne zraste ponovno.

V naslednjih letih je pričakovati, da se bodo zaloge zlata v Centralnih bankah vedno bolj zmanjševale, dokler ne bodo povsem izčrpane. Razlika med ponudbo in povpraševanjem se bo vedno bolj večala, kar bo privedlo do vedno večjega povpraševanja. Ko pa je enkrat povpraševanje veliko večje od ponudbe, se cene dvignejo. Za zlato je tako pričakovati, da bodo cene veliko višje, kot pa so danes.

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend