Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
 
SUROVINSKE NALOŽBE
 
 
 
Odločite se za realno vrednost!
 
 
Datum objave: 2008-04-29
 
 
 

Odločite se za realno vrednost!

Ekonomska evforija obdobja med leti 2003 do 2006 je končana, zaključilo se je tudi leto zanikanj (2007). Začelo se je novo obdobje, obdobje recesije, v katerem bodo prevladovali obup, panika in tudi zanimive naložbene priložnosti! Ena izmed zanimivejših naložbenih priložnosti v prihajajočih časih so vsekakor plemenite kovine, s katerimi si boste poleg zaščite svojega finančnega premoženje pri naraščajoči inflaciji lahko zagotovili tudi potencialno lepe donose. In zakaj menim, da bi temu lahko bilo tako?

Delniški trgi povsod po svetu so izjemno nestabilni, ameriški nepremičninski krizi ni videti konca, še več, počasi a zanesljivo se širi tudi po Evropi (Velika Britanija, Irska,...). Inflacija, kot posledica prehitrega naraščanja prevelike količine denarja v obtoku v najrazvitejših državah, postaja vse večji izziv današnjega časa, kar se pozna tudi na kupni moči njihovih valut, ki v povprečju izgubljajo 10 odstotkov na leto! Zadolževanje prek vseh razumnih meja vodilnih držav na svetu in neslutena rast finančnih derivatov (finančni instrument brez lastne vrednosti) sta dodatna vira svetovne finančne nestabilnosti. Če k temu dodamo še težave globalnega bančnega sektorja (banke: Nord Rock, Bear Sterns, Citigroup, Merrill Lynch, UBS, Paribas,...), dobimo popolno sliko finančnega kaosa, ki se lahko zelo hitro spremeni v nočno moro vsakega vlagatelja. In prav v takih časih plemenite kovine pridobivajo na svoji vrednosti in vlagateljem nudijo varen pristan in realno vrednost.

Za zaščito in gradnjo premoženja se zdita zlato in srebro optimalna naložba, ker sta bila v zgodovini vedno denar in sta to tudi še danes. To dejstvo potrjujejo zaloge zlata v vseh glavnih svetovnih centralnih bankah, ki zajemajo več kot 50 odstotkov njihovih državnih rezerv. In zakaj sta omenjeni kovini še zanimivi za naložbo? Poglejmo najprej zlato, ki se danes giblje okoli vrednosti 925 ameriških dolarjev za 31,1035g (v nadaljevanju troy unčo). Ta zanimiva kovina se kljub nekaterim svojim izrednim lastnostim zaradi višje cene bolj malo uporablja v industriji. Je zelo zanimiva za obdelavo, saj se unča zlata lahko predela v izredno tanko (0,0018mm) prosojno folijo ali pa se jo razpotegne v zelo tanko, dolgo žico (80,5 km). Skoraj v popolnosti odbija infra rdečo svetlobo in je izredno zanesljiv prevodnik. Poleg tega pa se v zadnjem času zlato vedno bolj uporablja tudi v medicinske namene zaradi svoje velike odpornosti proti bakterijam in v filtrirnih sistemih za prečiščevanje vode in zraka (nanotehnologija). Predvsem pa je zlato vseskozi denar, ki ohranja svojo vrednost in ki v negotovih časih celo pridobiva na svoji vrednosti. In še najpomembnejše, tega denarja ni v izobilju, saj gre za eno najredkejših kovin na Zemlji. Še redkejša kovina pa je srebro, ki ima zaradi svojih izjemnih lastnosti še veliko večjo uporabnost v današnji visoko tehnološki industriji, v kateri je prisotno v več kot 1200 patentih. Zaradi lastnosti kot so velika zunanja raztezljivost, električna prevodnost, visoka občutljivost za svetlobo, visoka toplotna prevodnost in stabilnosti na zraku, se ga v industriji porabi več kot 90 odstotkov! Poleg tega je svetovna zaloga srebra danes najnižja v zadnih 200 letih, kar lahko zaradi neelastičnosti ponudbe ob povečanem povpraševanju ceno srebra hitro potisne v nebo.

Če vas ti podatki še niso prepričali o umestitvi plemenitih kovin v svojo zbirko naložb, vas bo morda prepričal potencialni donos teh dveh naložbenih lepotic. Zlato na svoji vrednosti pridobiva že od leta 2001, ko smo vstopili v sedmi naraščajoči megatrend surovin, pa realno še vedno ni doseglo zgodovinsko najvišje vrednosti 850 ameriških dolarjev za troy unčo. Da bi realno (z upoštevano inflacijo) doseglo to vrednost, bi se moralo danes z njim trgovati po ceni okoli 2500 ameriških dolarjev! Trenutna vrednost zlata je podcenjena tako v primerjavi z zgodovinskim razmerjem ameriškega industrijskega indeksa Dow Jones, kot tudi v primerjavi s sodčkom nafte. Pri srebru bi pri upoštevanju zgodovinskega razmerja (1:15) to pomenilo, da bi se v tem primeru z njim trgovalo po ceni okoli 160 ameriških dolarjev za troy unčo. Srebro je danes še vedno zelo poceni, ima pa v naslednjih petih letih izjemen potencial rasti. Prav zaradi vsega naštetega vodilni svetovni analitik srebra Teodore Butler trdi: »Nikoli več ne bo mogoče hitreje oziroma bolj zagotovo podeseteriti ali podvajseteriti svojega denarja. Po mojem mnenju ne bo nikoli zbrano večje število tako močnih faktorjev pri katerikoli pridobitvi, kot je to danes primer pri srebru. Ti so dobesedno tako mogočni, da jih nismo sposobni v celoti doumeti.«

Zlato in srebro torej morata najti prostor v vaši naložbeni zbirki (portfelju), a z njima ne trgujte, ampak ju kupite kot srednje do dolgoročno naložbo. Med tem pa boste lahko mirno spali vedoč, da imate v lasti pravo (resnično) vrednost za težke čase, ki prihajajo. Zato seveda ne gre prodajajati svojih plemenitih kovin vsakič, ko se na obzorju pokaže zdrava korekcija naraščajočega trenda. To bi bilo naravnost samouničujoče. Zlato in srebro sta zaščita pred inflacijo in ekstremno visokimi cenami. In v prihajajoči novi "veliki depresiji" boste z njima postali bogatejši, medtem ko bo večina ostalih živela v revščini in v suženjstvu do bank.

Kdor pravi, da se lahko odloči pozneje, laže samemu sebi. Če se (zdaj) ne odločite, ste se pravzaprav že odločili. Odločili, da boste pustili vse po starem in ne boste spreminjali ničesar. Torej - odločite se!

Matjaž Jereb, premoženjski svetovalec

matjaz.jereb@surovine.si

 
       
 
 
 
 
Vsi članki surovinskih naložb:
 
 
     
 
 
 
Datum objave: 2009-07-24
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-09-15
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-08-18
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-22
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-07-08
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-26
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-06-23
 
 
 
 
 
 
 
Datum objave: 2008-05-22
 
 
 
 
 
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend