Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
Surovine - svetovni megatrend
 
KOMENTARJI - KOLUMNE
 
 
 
Po 12-ih letih varčevanja, le 3.822 SIT izplačila
 
 
(2008-05-12) - Avtor: Pavel Rihtaršič
 
 
 

Če bi imeli možnost skleniti pogodbo, pri kateri bi v prihodnjih 12 letih plačali po 1.600 mesečno  in na koncu vplačali dobrih 230.000,00 pri tem imeli celo garancije po izplačilu te vsote, izplačano bi vam bilo pa 38.000.000,00? Kdo od vas bi odgovoril z ne?

 

 

Vprašali se boste, čemu tako čudno vprašanje? Ko danes prebiram časopisne članke, poslušam poročila po radiju in televiziji, mi misli odhitijo v daljna osemdeseta leta, ko je bila tako kot danes ena najpogostejših besed inflacija. In takrat sem tudi sam z največjim veseljem sprejel ponudbo za življensko zavarovanje,  ki mi je poleg  pokritja dela moje osnovne socialne varnosti, nudila tudi garancijo, poplačila vsaj vplačanih sredstev. Zato sem leta 1986 začel plačevati po 1.600 takratnih dinarjev mesečno, za nadaljnih 12 let. Ko sem leta 2004 dal omenjeno polico izplačati, sem dobil izplačilo v višini 3.822,ooSIT in če upoštevamo dejstvo, da je predsednik tedanje Jugoslovanske vlade, dinarju »odrezal« štiri ničle,  pridemo do zgoraj omenjene vrednosti. Smešno, ker to je v realni vrednosti mogoče dve ali tri prva mesečna vplačila. Postavi se mi vprašanje, kako bi se smejal, če bi na tej ponudbi gradil svojo dodatno pokojnino, kdo se s tem izzivom danes ne sooča. Vprašanje sem vam postavil predvsem zato, da tudi sami razmislite kakšne finančene naložbe za dolgoročne cilje  (npr. pokojnina, varčevanje za šolanje otrok, varčevanje za nepremičnine in podobno) imate. Kako bo na njih vplivala povečana inflacija, da ne boste nekoč dobili izplačane miljone, za katere boste kupili  samo še žemljo?

Vendar ni samo nevarnost inflacije pomembna. Tudi prilagajanje novim situacijam lahko bistveno vpliva na to, koliko dobimo na koncu izplačano. Če pogledate v zgodovino, se verjetno strinjate z menoj, da je bilo enkrat bolj donosno vlagati v eno vrsto naložb, drugič spet v drugo, ter če izkoristimo te priložnosti je tudi rezultat temu primeren. V mojem primeru nisem mogel spremeniti nič, tako kot nihče, ki ima sklenjeno klasično polico. Poglejmo nekaj  let v preteklost, mogoče dvajset let. Ste takrat živeli v isti državi kot danes, ste plačevali z isto valuto, so vladale enake razmer na trgih, smo imeli enako zakonodajo? Kaj pa vaše življenje, ste se srečevali z enakimi izzivi kot danes, mogoče ste se v teh letih poročili, mogoče so vaši otroci dokončali šolanje, mogoče...? Kaj pa prihodnjih dvajset let, bo vse ostalo nespremenjeno?

In če vse skupaj preslikamo v današnji čas, imamo resno grožnjo po povečani inflaciji, prav tako smo priča velikim sprmemban v svetu in doma in to skoraj na vseh ravneh, od gospodarstva, politike do podnebnih sprememb. Tudi vsak posemeznik se srečuje z vse večjo potrebo, poskrbeti za sebe, ker država tega bremena ne more več nositi!

In potem pridemo do mogoče enega najpomembnejših vprašanj pri graditvi in realizaciji svojih ciljev. Kaj je bolj pomembno, varnost ali mogoče to, da sprejmemo tveganje?

Iz mojega primera lahko točno razberemo, da je zavarovalnica naredila vse, kar je obljubila, celo mnogo več, kot poplačala nominalno vplačane premije. Kje pa je potem tista varnost, da sem leta plačeval, na koncu pa za ta denar plačal porabo elektrike za en mesec? Kdo je kriv za to ? Prav gotovo ne zavarovalnica, ker je ona samo »ubogala zakon«, ki ji narekuje naložbeno politiko! Mogoče sem sam, ker nisem pomislil na to, mogoče to, da nisem uprabil vseh prednosti ki mi jih je ponudil trg, mogoče svetovalec, ki me takrat na to ni opozoril. Če smo odkriti, tako ali tako to danes ni niti pomembno.

Pomislimo raje na to, kaj bi se zgodilo, če bi ista sredstva plasirali na trg kapitala, seveda če bi bilo to takrat možno, ali pa če bi mogoče za ta denar kupoval zlato in druge plemenite kovine? Kaj se vam zdi, bi bilo končno izplačilo tudi v tem primeru samo za eno položnico, ali mogoče kaj več? Vendar bi  vas pa pri tem zelo rad opozoril na to, da so vse kapitalske naložbe tvegane, ker vam prav nobena ne nudi garancije izplačila na koncu!

Ali je potem vprašanje o tem, da so kapitalske naložbe špekulacije sploh smiselno, če vidimo, da je konec koncev prav vse špekulacija? Kaj mislite, se ne bi bilo bolje vprašati, kaj je pravzaprav večja špekulacija:  računati na to , da v prihodnih letih inflacija ne bo močno »odžirala« naša privarčevana sredstva, ali mogoče to, da bo zlato vsaj ohranil realno vrednost, kar dokazuje že tisoče let, ali pa, da bodo trgi kapitala delali v povprečju približno 8- 10 % letno, kar se je v zgodovini mnogokrat tudi pokazalo?

Če si za konec pogledamo, da je uresničitev vašega močno željenega cilja, podobno kot prečkati zelo prometno cesto, lahko to storite z zelo dobrim občutkom varnosti, zaprete oči in greste preko, ker če avta ne vidite, vas tako ne more povoziti, ali pa odprete oči pogledate levo in desno in prečkate, ter po potrebi kdaj pospešite korak ali ga upočasnite. Kdaj imate večjo možnost za uspeh si odgovorite sami, če pa imate pri tem še koga, ki vam lahko da še kakšen dodaten napotek, je mogoče še lažje.

Zato bi vam pri tem predlagal, da pri uresničevanju vaših ciljev naredite naslednje: odprete oči,  naredite finančni načrt s pomočjo premoženjskega svetovalca, skupaj pogledata levo in desno za vsemi riziki, ki vas in vaše bližnje pri uresničevanju cilja lahko doletijo in se tudi zaščitite pred njimi , med tem upoštevate tudi nasvet svetovalca, kdaj je dobro pospešiti korak in kdaj malo počakati, ter tako čim hitreje in čim ceneje željeno uresničite.

Želim vam veliko zadovoljstva pri uresničitvi vaših ciljev,

Pavel Rihtaršič, premoženjski svetovalec

pavel.rihtarsic@elementum.si

 
       
 
 
 
 
Vsi komentarji:
 
 
     
 
 
 
(2010-03-12) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2009-04-21) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2009-02-06) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-12-16) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-13) - Avtor: Marko Kocuvan
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-07) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-07-22) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-06-05) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-05-12) - Avtor: Pavel Rihtaršič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-28) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-25) - Avtor: Emil Žibert
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-10) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-09) - Avtor: Barbara S. Pavlič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-13) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-09) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-02-04) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
Surovine - svetovni megatrend
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD
med 80 - 100 USD
med 100 - 120 USD
okrog 150 USD
nad 150 USD


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend