Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
Surovine - svetovni megatrend
 
KOMENTARJI - KOLUMNE
 
 
 
Kujte železo z informacijami v zlato in srebro
 
 
(2008-04-09) - Avtor: Barbara S. Pavlič
 
 
 

Preteklosti se ne da spremeniti, škoda truda za to. Bolj pomembno je, da si pogledate, kakšne zanimive zakonske priložnosti imate danes, kako uresničiti, nadgraditi in zaščititi svoje premoženje. Vedno bolj pogosto lahko v medijih spremljate, o svetovnih finančnih krizah, o padcu dolarja, o nepremičninski krizi, o recesiji, o inflaciji, o padcu gospodarske rasti ….. V vsaki krizi se vedno lahko najde zrno semena, ki  lahko še kako bogato obrodi. Le  pravočasno ga je treba najti in posaditi.

Zlato in srebro  sta v največjih krizah največkrat pomenila zaščito premoženja. To je  edini pravi denar, ki ima veljavo že več kot 6000 let in vedno bolj pridobiva na vrednosti in vrednoti. Z njim vedno lahko kupite, menjate ali zastavite za dobrine, ko denarna valuta zgubi na vrednosti. Oktobra leta 2006 sem prvič lahko ponudila svojim strankam ta del naložbe, kot zaščito premoženja. Takrat je bil možen nakup Slovenskega zlatega tolarja, ki je bil dan v prodajo v omejeni količini. Ponosna sem na to, da imajo nekatere moje stranke ta redek zlati kovanec, ki bo imel zagotovo tudi numizmatično vrednost. Kasneje so lahko stranke začele uradno kupovati  tudi zlato, srebro, zlatnike in srebrnike in ta del vključevale v svoje premoženje, kot zaščito in nadgradnjo premoženja. Od takratnega nakupa do danes je nastala kar lepa razlika v vrednosti. Ugotovitev strank je bila, kako pravilna je bila napoved, da bo cena zlatu in srebru, pa tudi vsem drugim surovinam, krepko zrasla.

Koliko vključiti v svoje premoženje zlata oz. srebra? Mnenja analitikov in finančnih strokovnjakov so različna. Vsekakor je dobro, da ga imaš nekaj tudi v svojem premoženjski strukturi-portfelju. Glavni temelj pred nakupom zlata in srebra, oziroma druge kapitalske investicije, pa je vsekakor poskrbljena prava osnovna zaščita vsakega posameznika - pred nepredvidljivimi dogodki- ( izguba dohodka-zaščita družine in izguba delovne sposobnosti –invalidnosti). Kadar je za varnost poskrbljeno, šele takrat lahko razmišljamo o investicijskem vlaganju, kamor spadajo tudi plemenite kovine. Za večino ljudi je pomembna investicija v nepremičnine, ker je naložba oprijemljiva in stvarna. Tako mnenje imajo tudi za naložbo v zlato in srebro, ker je  oprijemljiva naložba, ki daje občutek varnosti, ker ju kupuješ v fizični obliki, imajo pa še premalo informacij o tem. Vsekakor je  pri svetovanju pomembno, da je vsaka stranka opozorjena na rizike in korekcije na trgu, o stroških, o hrambi, pa tudi o priložnostih. Za stranko ni pomemben samo nakup danes,  še kako pomembne  so  vse informacije s strani premoženjskega svetovalca  stranki tudi  za kasneje, kadar bi se  stranka odločila za prodajo. Na kaj vse mora biti pozorna, da bi ne imela težav ob prodaji.

Zanimiv in vzpodbuden komentar ene izmed mojih strank, se je dogodil ne dolgo nazaj. Takole se je glasila njegova izjava in prosil me je in mi dal privoljenje, da lahko to objavim in povem vsakomur. Glasi se pa takole: » Kar nekaj časa v življenju sem iskal naložbo, katero bi resnično rad zapustil svojemu sinu, ki bi bila nekaj vredna, nekaj posebnega in bi bila res tisto, kar si želim. Nobena od naložb mi ni bila zanimiva, povsod sem opazil kar nekaj lastnosti, ki so me odvračale od odločitve. Pa mi je posodil sodelavec, ki je že Vaša stranka, za prebrat knjigi: Generacija zlato in Zarota srebra. Rekel sem si: To je tisto, kar sem iskal!«  Povedal je tudi: »Ne morem verjet, ko gledam vso to svetovno krizo: slovenske delnice padajo, svetovne delnice padajo, nepremičnine v svetu padajo, banke imajo krize. Ampak zlato in srebro pa kljub vsej tej svetovni krizi raste in raste!«

Dolgoročni strmi rasti zagotovo sledi korekcija, na to je vedno potrebno stranko opozorit in da je te vrste naložba za srednji do dolgi rok. Tudi surovinski rastoči cikel se lahko enkrat obrne navzdol. Vendar situacija, kakršna je danes na surovinskem trgu nikakor ni primerljiva s situacijo v obdobju 1970-1980, ko je zlato doseglo največjo vrednost, saj se je od takrat naprej globalno na svetu marsikaj spremenilo. Rastoči trend se lahko še kar nekaj let nadaljuje, z vmesnimi korekcijami. Eden od glavnih vzrokov je ta, da so zaloge surovin  omejene in da zaloge strmo padajo. Vzrok, da zaloge padajo je v tem, da nas je na svetu  kar nekaj več ljudi. Vsi ti ljudje na zemlji pa zagotovo tudi vedno več trošimo. S tem ne mislim samo hrane, temveč tudi dobrine za življenje in bivanje. Iz česa pa so te dobrine narejene? No, pa smo zopet pri surovinah!

Vzemite si čas, vzemite svoj zlati kompas v svoje roke. Spoznali boste, da to kar ste ustvarili do danes, je sad preteklih dejanj in priložnosti. Pomembno je kaj želite uresničiti od danes naprej za svojo prihodnost, katere cilje imate v mislih?  Pridobite si pomembne in koristne informacije! Odločitev bo vsekakor lažja, kadar boste znali razlikovati med ponudbami na trgu in se odločiti za tisto, ki bo taka, ki bo za Vas najbolj ugodna in taka, kot si Vi želite in Vam bo uresničila Vaše cilje.

Barbara S. Pavlič, premoženjska svetovalka in svetovalka podjetja Elementum

barbara.s.pavlic@gmail.com

 
       
 
 
 
 
Vsi komentarji:
 
 
     
 
 
 
(2010-03-12) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2009-04-21) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2009-02-06) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-12-16) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-13) - Avtor: Marko Kocuvan
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-07) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-07-22) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-06-05) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-05-12) - Avtor: Pavel Rihtaršič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-28) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-25) - Avtor: Emil Žibert
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-10) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-09) - Avtor: Barbara S. Pavlič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-13) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-09) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-02-04) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
Surovine - svetovni megatrend
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend