Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
Surovine - svetovni megatrend
 
KOMENTARJI - KOLUMNE
 
 
 
Pogled v prihodnost, v leto 2008
 
 
(2008-03-09) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 

Po prehodu iz starega v novo leto je v navadi, da se ozremo po prehojeni poti in si začrtamo novo, še boljšo. Preteklo leto je bilo na področju financ kar zanimivo leto, vendar se s preteklostjo ne bomo pretirano ukvarjali, saj so nekateri finančni analitiki mnenja, da se bo preteklo leto v zgodovino vpisalo kot leto zanikanj. Zato se bomo raje osredotočili na leto 2008, leto velikih sprememb, leto obupa in panike. Da ne bo vse videti tako črno naj takoj dodam, da vsaka kriza s seboj prinese tudi velike priložnosti – le prepoznati in izkoristiti jih je treba pravočasno. In letos vam bo pomoč dobrega finančnega svetovalca še kako prav prišla! Pa poglejmo kakšno situacijo nam napovedujejo svetovni finančni analitiki za to leto.Končalo se bo obdobje uživanja življenja preko svojih finančnih zmožnosti in prvič v desetletju bomo zaradi inflacijske rasti in dviga življenjskih stroškov prisiljeni  k varčevanju. To bo imelo za posledico zmanjšano porabo dobrin, kar bo upočasnilo gospodarsko rast. Centralne banke inflacije nimajo več pod nadzorom. Če v letošnjem letu ne bodo ohranile ali zvišale obrestnih mer, bodo tvegale desetletje visoke inflacije, zato se od Evropske centralne banke letos pričakuje stabilnost obrestne mere.

Ameriška nepremičninska kriza se bo počasi razširila na Irsko in Veliko Britanijo. Pričakuje se velika volatilnost britanske valute. Ameriški dolar bo še naprej izgubljal na svoji vrednosti, malenkostno naj bi se okrepil le ob koncu leta zaradi predsedniških volitev v Ameriki. Svetovni analitiki napovedujejo tudi občutnejši korekciji kitajskega (-40%) in ameriškega (-25%) delniškega trga. Zaradi globalizacije je vpliv teh korekcij realno pričakovati tudi na našem borznem trgu. Cena sodčka surove nafte se lahko letos povzpne tudi do 175 ameriških dolarjev, zaradi premajhne ponudbe (pridelave), povečanega povpraševanja po bio etanolovih produktih in povečanem povpraševanju kitajskih kupcev po mesu, pa se bosta višali tudi ceni pšenice in koruze.

Ekonomska evforija obdobja med leti 2003 do 2006 je končana, zaključilo se je tudi leto zanikanj (2007). Začelo pa se je novo obdobje, obdobje recesije, v katerem bodo prevladovali obup, panika in nove priložnosti! Ena izmed letošnjih naložbenih priložnosti so vsekakor plemenite kovine, s katerimi si boste poleg zaščite svojega finančnega premoženje pri naraščajoči inflaciji lahko zagotovili tudi lepe donose. Cena zlata naj bi v letošnjem letu narasla za 17%, cena srebra pa kar za 27%. To pa je v primerjavi z vezanimi bančnimi naložbami, ki se jih poslužujejo ljudje, ki ne dobijo pravih informacij, občutna razlika. Cena zlata je v četrtek 3. januarja na borznem trgu v New Yorku prvič po 28. letih dosegla najvišjo vrednost v zgodovini, 869,05 ameriških dolarjev za 31,1035g (troy unčo) in še naprej dosega nove rekorde. Morda se vam zdi to visoka cena za prej omenjeno enoto a naj takoj dodam, da je to nominalna (brez upoštevanja povprečne letne inflacije od leta 1980 do danes) primerjava najvišjih cen. Pri realni primerjavi bi morali danes z zlatom trgovati okoli cene 2600 ameriških dolarjev za 31,1035g! Tudi če primerjamo ceni zlata in platine pridemo do zanimive ugotovitve.  S tema dvema kovinama se je včasih trgovalo po podobni ceni, danes pa je platina več kot dvakrat dražja od zlata, pa ni bila nikoli v zgodovini denar, zlato pa vedno! Se vam zdi to dovolj zanimiva naložbena priložnost za letošnje leto?

In če boste letos res «prisiljeni« v varčevanje, potem izberite sebi optimalne naložbe. Gradnja osebnega premoženja je dolgoročna odločitev, zato je pomembno, da izberete tiste finančne produkte, ki bodo za vas stroškovno najbolj ugodni, s katerimi boste imeli sorazmerno visoke in konstantne donose, s katerimi se boste lahko prilagajali spremembam na trgu in s katerimi boste vedno likvidni. Res je, da je danes izbira finančnih produktov ogromna in da se posameznik težko znajde v množici najrazličnejših ponudb. Drži tudi, da je na trgu, kjer svojo poslovno priložnost išče veliko svetovalcev, zavarovalniških zastopnikov in agentov težko izbrati tistega pravega, ki bo vreden vašega zaupanja in vaših financ. Pa vendar je prišel čas, ko se boste morali odločiti za enega izmed njih, ker sami preprosto ne boste več zmožni pravilne finančne odločitve. Vse svetovne valute namreč v povprečju izgubljajo najmanj 10% svoje vrednosti na leto! To pomeni, da je vaš težko prislužen denar vedno manj vreden, če ga ne plemenitite na pravi način. Si lažje privoščite razvrednotenje svojega premoženja ali dobrega svetovalca?

Matjaž Jereb, l. r.
premoženjski svetovalec
m_jereb@yahoo.com

 
       
 
 
 
 
Vsi komentarji:
 
 
     
 
 
 
(2010-03-12) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2009-04-21) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2009-02-06) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-12-16) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-13) - Avtor: Marko Kocuvan
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-07) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-07-22) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-06-05) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-05-12) - Avtor: Pavel Rihtaršič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-28) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-25) - Avtor: Emil Žibert
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-10) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-09) - Avtor: Barbara S. Pavlič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-13) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-09) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-02-04) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
Surovine - svetovni megatrend
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend