Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
Surovine - svetovni megatrend
 
KOMENTARJI - KOLUMNE
 
 
 
Cena zlata je navzgor povsem odprta
 
 
(2008-06-05) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 

CENA ZLATA JE NAVZGOR  POVSEM ODPRTA!

Po tem, ko je cena zlata v avgustu/septembru 2007 iz maja 2006 trajajoče konsolidacijske formacije izbruhnila za več kot 700 UDS, se cena rumene kovine nahaja v pospešenem gibanju navzgor. Obdobje razvoja, ki traja od leta 2001, je s tem spet pridobilo in bo trajalo še najmanj do leta 2020.  Potem ko je cena zlata v novem letu dosegla tudi izbruh nad nominalno vrednostjo iz januarja 1980 (nad točko 850 USD za čisto unčo) je svetovno najboljša valuta iz karakterističnega pogleda v celoti odprta navzgor. Visoke finance (mednarodni bančni kartel v povezavi z ameriškim finančnim ministrstvom, banko za mednarodno finančno izravnavo kot tudi s svetovnimi emisijskimi bankami)so že v drugi polovici leta večkrat na silo poskušale znižati ceno zlata. Razlog: močno dvigajoča se cena zlata kaže že v začetku na težke prelome v globalnem finančnem sistemu (razširitev »subprime« krize  k sistemski krizi; grozeča mednarodna bančna kriza; zelo naraščajoče investicijske stopnje; potencialna hiper inflacija z možnostjo kompletnega propada denarne vrednosti itd.). Če bi cena zlata v nekem krajšem primerljivem času premočno rasla, bi tem več ljudi opazilo, da nekaj ni prav.

To bi pripeljalo do »prehitrega« bega iz naložb papirnatega denarja, in prav to mora biti z vsemi možnimi sredstvi preprečeno.

Zato ni noben čudež, da se je v letu 2007 veliko emisijskih bank  (predvsem italijanske, francoske in španske emisijske banke) povečano pojavljalo kot prodajalke zlata. Tu se je večkrat na neodgovoren način razmetavalo dragoceno nacionalno premoženje po smešno nizkih cenah - prodaje zlata teh emisijskih bank  so se vse skupaj izvajale po tečajih, ki so očitno pod 700 USD za čisto unčo. Resnično mojstrski dosežek na podlagi načela:

»Prodaj neuničljiv in pravi denar  občutno pod vrednostjo in kupuj za to papirni odpad, ki bo v prihodnosti  v celoti brez vrednosti.«

Ampak kot povedano: finančni sistem mora biti vsaj v letu 2008 še z vsemi sredstvi manipuliran in podpiran, preden gre potem v letu 2009 lahko na svoje. Prodaje zahodnih centralnih bank niso nič pomagale: »material« je bil takoj »vsrkan« (od arabskih držav, ki pridobivajo nafto, od ruske centralne banke kot tudi od bogatih naslovov iz Švice in Katarja), tako da je rumena kovina zelo hitro presegla točko 700 USD in markirala nove višine.

Ker prejšnje manipulacije niso obrodile sadov (prodaje zlata emisijskih bank; gigantske nepokrite prazne prodaje »primarnih dilerjev«;  negativna medijska propaganda v mednarodnem tisku itd.), so posegli po novem »orožju«: V igro so vključili »zlate rezerve« Mednarodnega denarnega sklada (MDS). Konkretno:

Proizvodne cene v ZDA so se predvsem zaradi dražje energije močneje povečale, kot je bilo splošno pričakovati. V primerjavi z decembrom lani je bil pozitivni rezultat – plus  1 odstotek, je sporočilo ameriško ministrstvo za delo. V roku enega leta so cene poskočile za 7,4 % in s tem tako zelo, kot že več kot 26 let ne. 

Izračunano pa pomeni, porast za 1 % glede na pretekli mesec, letni obrok kar celih 12 %! Indeks proizvodne cene (Producer Price Index, PPI) je poleg indeksa drobnoprodajne cene (Consumer Price Index, CPI)najpomembnejši inflacijski barometer v ZDA. Pri teh številkah bi morala cena zlata normalno eksplodirati. Toda, kot je bilo v preteklosti že večkrat opaženo, je bila na drugi strani lansirana za zlato (na prvi pogled) negativna informacija, da bi ceno (kratkotrajno) brzdali. Ameriško finančno ministrstvo je namreč naznanilo, da se bo planirana prodaja delov »zlatih rezerv« Mednarodnega denarnega sklada podpirala.

Nenehno govorjenje o potencialnih prodajah MDS je tako in tako neumnost: V bilanci Mednarodnega denarnega sklada sta pojma »zlato« in »zlate terjatve« združena pod eno pozicijo. »Zlate terjatve« niso nič drugega kot posojene zaloge zlata poslovnim bankam, ki so bile že prej prodane. Ali bo to zlato kdaj vrnjeno, pa stoji v zvezdah – vsekakor se ne more še enkrat prodati. Če bi človek kot lastnik podjetja  »bilanciral«  na tako krivih poteh kot MDS, bi bil takoj v težavah. Pri MDS pa to ni noben problem! Cena zlata od konca leta 2006: če cena zlata v novembru 2007 v začetku ni bila v stanju, da bi trajno presegla pomembno točko 850 USD po čisti unči, pa se je to januarja 2008 spremenilo.  Aktualni odriv navzgor je ceno zlata najprej dvignil na nivo čez 1.000 USD za čisto unčo. Nato je prišlo  do prehodnega nazadovanja cen. (Začasno) piko lahko postavi bliskovit skok v območje med 1.150/1.200 USD. Izhajam iz tega, da je to območje možno zelo hitro doseči – in to lahko že na začetku druge polovice letošnjega leta.  V prihodnosti pa bodo cene poletele še dosti višje, kot lahko vidimo pri cenah črnega zlata!

GLAVNIK BORIS

samostojni premoženjski svetovalec

boris.glavnik@volja.net

 

 
       
 
 
 
 
Vsi komentarji:
 
 
     
 
 
 
(2010-03-12) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2009-04-21) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2009-02-06) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-12-16) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-13) - Avtor: Marko Kocuvan
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-07) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-07-22) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-06-05) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-05-12) - Avtor: Pavel Rihtaršič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-28) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-25) - Avtor: Emil Žibert
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-10) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-09) - Avtor: Barbara S. Pavlič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-13) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-09) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-02-04) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
Surovine - svetovni megatrend
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend