Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
Surovine - svetovni megatrend
 
KOMENTARJI - KOLUMNE
 
 
 
Dobrodošli v naložbenem megatrendu surovin!
 
 
(2008-02-04) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 

Borzna dogajanja in finančne razmere se spreminjajo iz dneva v dan. Vendar nam nekaj daje slutiti, da se v zadnjem času (posebej od avgusta 2007 dalje) nad borznimi parketi vije bolj temen oblak, kot so vsi, ki so odgovorni za objektivno javno mnenje, pripravljeni priznati. Tako reakcija ameriških Zveznih rezerv, ko so v slabih štirinajstih dnevih kar dvakrat drastično znižali ključno obrestno mero (gre za največje znižanje obrestne mere v zadnjih petindvajsetih letih) za skupaj 1,25 odstotne točke, daje slutiti, da bi lahko Amerika zakorakala (po mnenju dr. Fabra je že) v precej globoko recesijo. Če celotno monetarno dogajanje povežemo še s hipotekarno krizo, kjer izgube objavljajo vsi največji igralci Wall Streeta (od Citigroup, Merill Lynch, Morgan Stanley, UBS, Northern Rock,…) in to pomnožimo z rekordnimi količinami papirnatega denarja v obtoku, lahko sklepamo, da je za prihodnost naložbenih možnosti izbira iz dneva v dan manjša.

Nepremičnine kot naložbo, danes zaradi precenjenosti vidimo v povsem drugačni luči, kot smo na ta trg gledali davnega leta 2001 v ZDA in še kakšno leto prej v Sloveniji. V EU je namreč trg nepremičnin med trikrat do štirikrat bolj precenjen, kot je bil v ZDA, a kljub temu podprt z rekordnim zadolževanjem tako podjetij kot odjemalcev nepremičnin. Kreditna ekspanzija trgu nepremičnin (kot naložbi, ne kot lastnemu stanovanju/prebivališču) daje večji riziko naložbe in postopno upadanje vrednosti. Če se ozremo na številke, ki spremljajo inflacijo, lahko vidimo, da so tudi bančne naložbe ali naložbe v obveznice, danes zaradi ˝premajhnega donosa˝ manj privlačne, saj niti ne ohranjajo realne vrednosti sredstev vlagatelja. Tudi delnice so (predvsem zaradi že zgoraj omenjenih dejstev) izbira, ki danes vlagatelja postavlja pred veliko dilemo – ali bi kupil zdaj, ko je večina delnic že ovrednotenih in dragih ter precenjenih? In če bi borzni analitik ovrgel to moje razmišljanje, mu postavljam drugo ugotovitev glede delnic – ali bi kupil zdaj, ko vse kaže na daljši in precej globok medvedji trend? Če so vse naložbene možnosti v tej situaciji izčrpane, se postavlja dobro vprašanje – kam investirati svoja sredstva ob prihajajoči večji negotovosti in napovedani visoki inflaciji še za nekaj prihodnjih let? Kam investirati sredstva ob spoznanju, da vedno bolj raste zadolževanje večine razvitih držav, ki nikakor ne bodo uspele ustrezno poskrbeti za pokojnine svojih državljanov?

Na spletni strani www.surovine.si smo neodvisni premoženjski svetovalci mnenja, da se je v takšnih časih, zgodovinsko gledano, najbolje umakniti v surovine. Že raziskava univerze Yale jasno sporoča: ˝prednosti razpršitve portfelja z naložbami v surovine je največja takrat, ko se surovine najbolj porabljajo. Z drugimi besedami: v času visoke inflacije, v poznih fazah ekspanzije z visokim povpraševanjem gospodarstva po surovinah in ob začetku recesij, lahko vlaganje v surovine postane rešilna bilka za naložbo denarja.˝ Sektor, ki je v zgodovini vedno rasel v super ciklu povsem zase in povsem obratno kot ostali delniški trgi, je sektor surovin. To ne pomeni, da sektor vmes ni padel ali beležil kratkoročnih izgub, a če primerjamo dolgoročne trende (7 let in več) lahko vidimo, da če je bil sektor surovin v bikovskem trendu, je delniški trg praviloma beležil medvedjega. Če tako primerjamo investicijo v delnice med leti 1980 in 2000, ste na tem trgu lahko beležili nadpovprečne dobičke (v Sloveniji smo bikovski trend lahko spremljali vse od leta 1994 pa do leta 2007), če pa primerjamo trge v letih 2000 do začetka leta 2008, pa se zgodba postavi na glavo – številke govorijo v prid surovinam. Še več, če upoštevamo trenutno tržno situacijo kapitalskih trgov in situacijo finančno-monetarnega sistema in gospodarsko ohlajevanje, potem mora investitor danes iskati naložbo, ki je, kot je dejal Scott Wright, zgodovinsko in fundamentalno močna ravno v časih, v katerih smo trenutno.

RAZLIČNI DONOSI -

24. Marec 00 – 30. Januar 08

S&P 500                      - 11%

Zemeljski plin                    193%

NASDAQ                      - 53%

Nafta                                230%

Dow Jones                    12%

Propan                              215%

Zlato                            226%

Kurilno olje                        237%

Srebro                          228%

Uran                                 730%

Platina                          252%

Koruza                              125%

Baker                           307%

Pšenica                             278%

Nikelj                           161%

Kakav                               150%

Cink                             108%

Sojino zrno                        141%

Svinec                          522%

Sladkor                             153%

Aluminij                         65%

Živa teletina                        25%

Zgornji dosežki v odstotkih dokazujejo, da so surovine v precej močnem bikovskem trendu, Scott Wright pa ob teh številkah ugotavlja, da je to tipični dokaz, kje se je v preteklih letih skrival ˝pametni denar˝. Najbolj pogosta ugotovitev vsakega vlagatelja, ki pogleda na te številke, pa je, da je vlak že odpeljal oziroma, da smo zamudili najugodnejši trenutek investicije v surovinski sektor, ker da, so danes surovine že zelo drage in je prostora za rast zelo malo. To trditev oziroma prepričanje bi rad ovrgel s preprostimi dejstvi, da se trenutno še vedno nahajamo šele na začetku sedmega bikovskega trenda surovin (po mojem mnenju glede na večino porabljenih neobnovljivih virov tudi v zadnjem bikovskem trendu za nekatere surovine, ker jih preprosto ne bo več), ki je v zgodovini vedno trajal v povprečju med 15 do 25 let (v nekaterih obdobjih tudi dlje). To pomeni, da smo po osmih letih trajanja trenda šele v začetni fazi. K temu pa bi rad dodal še dve ugotovitvi: 1. Povpraševanje po surovinah je zaradi globalizacije (ker je cena surovin povsod enaka in ne več ˝dumpinška˝) preraslo vse mogoče okvire in zaradi poenotenja trga predstavlja enotno ceno, ki se oblikuje glede na ponudbo in povpraševanje iz celotnega sveta. 2. Kitajska in Indija sta z svojim ekstremnim gospodarskim razvojem postavili povpraševanje po surovinah na povsem drugačen nivo, kot smo ga bili vajeni. In prava ekspanzija povpraševanja bo sledila šele, ko bodo v teh državah željo po zahodnem standardu (ki zahteva porabo surovin) pričeli uveljavljati tudi prebivalci, ne le gospodarstvo in podjetja. Zato menim, da se je razvoj v Aziji šele dobro pričel.

K zgornjim argumentom lahko dodamo še, da Evropska centralna banka pričakuje, da naj bi bilo do leta 2050 na Zemlji več kot 9 milijard ljudi. Več ljudi pomeni avtomatično večje povpraševanje, še posebej, če bodo hoteli vsi voziti avtomobile in se pogovarjati po telefonu, uporabljati računalnike in živeti v dobro grajenih hišah. Če k temu dodamo, da so nekaterim surovinam šteti dnevi zaradi vse večje porabe v industriji in vsakdanji uporabi (nafta, srebro), lahko pričakujemo, da smo zares na samem začetku največjega super-ciklusa surovin. In da ne pozabimo omeniti, da so surovine znane kot ohranjevalec vrednosti in prava izbira v težkih časih. Ter da je sektor (tudi po vrednotenju delnic surovinskih podjetij) še vedno v izrazito podcenjenem položaju v primerjavi s trenutnimi vrednostmi delniških indeksov in da so podjetja v fazi raziskovanja surovin danes prevzemne tarče večjih državnih investicijskih skladov, ki si želijo zagotoviti neprekinjen dostop do surovin za nemoten gospodarski razvoj.

Surovine so izredno vroča izbira in so danes šele na začetku dolgotrajne rasti. Zato smo se skupaj z našimi poslovnimi partnerji iz Slovenije in EU odločili, da naložbeni megatrend predstavimo tudi vsakemu Slovencu posebej:

Ker verjamemo, da je potreba po svežih in objektivnih informacijah danes vedno večja.

Ker verjamemo, da inflacija vpliva na vaše prihranke.

Ker verjamemo, da trenutna negotovost vpliva na težo vaše odločitve.

Ker verjamemo, da se pred prihajajočo finančno krizo da ustrezno zaščititi.

Ker verjamemo, da se da s surovinami zgraditi, optimirati in zaščititi premoženje.

Ker verjamemo, da človek zaupa dejanjem in številkam, ne le obljubam!

Dobrodošli na naši ekskluzivni spletni strani, kjer se bomo trudili, da vas prvi informiramo, prvi servisiramo in prvi skupaj z vami žanjemo bodoče uspehe vaših današnjih naložbenih odločitev. Z moje strani pa še želja – vračajte se, berite komentarje tu in še kje drugje in se na področju osebnih financ poskusite čim bolj izobraziti. Bodite do svojih prihrankov profesionalni in ravnajte z njimi z veliko znanja, ker znanje je še vedno najboljša naložba, ki tudi v časih recesije in depresije prinaša zelo dobre obresti!

Na branje,

Matjaž Štamulak, l.r.

premozenje@gmail.com

 
       
 
 
 
 
Vsi komentarji:
 
 
     
 
 
 
(2010-03-12) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2009-04-21) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2009-02-06) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-12-16) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-13) - Avtor: Marko Kocuvan
 
 
 
 
 
 
 
(2008-10-07) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-07-22) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-06-05) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-05-12) - Avtor: Pavel Rihtaršič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-28) - Avtor: Boris Glavnik
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-25) - Avtor: Emil Žibert
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-10) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-04-09) - Avtor: Barbara S. Pavlič
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-13) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
 
 
(2008-03-09) - Avtor: Matjaž Jereb
 
 
 
 
 
 
 
(2008-02-04) - Avtor: Matjaž Štamulak
 
 
 
 
 
Surovine - svetovni megatrend
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Ocenite vrednost zlata v $ do konca leta 2009
pod 500$
500$ - 600$
600$ - 700$
700$ - 800$
800$ - 900$
900$ - 1000$
nad 1000$


Rezultati
 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend