Slovensko
Deutsch
Surovine.si - vaš svet surovin in energije
 
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
 
 
PLEMENITE KOVINE
   
 
 
 
 
 
INDUSTRIJSKE KOVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ENERGENTI
 
 
 
 
 
 
 
 
KMETIJSKE SUROVINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARTNERJI
 
Prvsi slovenski naložbeni srebrnik
 
Elementum, prodaja in nakup zlata, srebra, platine in paladija
 
Kongres plemenitih kovin in surovin
 
 
     
 

Baker

Ime >baker< je bilo izpeljano iz prvega mesta odkopavanja, otoka Ciper. Uporablja se že preko 10.000 let. V Keopsovi piramidi so arheologi našli ostanke za odplake iz bakra. Te cevi so bile uporabne tudi še po 5.000 letih. Iz 8. tisočletja pr. Kr. izvirajo najstarejša najdišča bakra, ki so jih našli v Anatoliji. Baker je ena prvih kovin, ki jo je uporabil človek. Zaradi naraščajoče uporabe imenujemo čas med 4. in 3. tisočletjem pr. Kr. pogosto tudi bakrena doba. Najprej so baker uporabljali v čisti obliki, kasneje so kovino uporabljali tudi v zlitinah oz. mešanicah z ostalimi kovinami.

Baker se takoj za železom in aluminijem uporablja najpogosteje. Čisti baker je svetlo rdeč, trd in da se ga dobro kovati. Zaradi svojih mehanskih, fizičnih, bioloških in kemijskih lastnosti, lahko težko kovino uporabljamo v številnih življenjskih področjih.
V industriji je baker najpogosteje uporabljena kovina. Je odlično prevoden za električni tok (samo srebro je še bolj prevodno), visoko odporen proti vsaki vrsti korozije in da se ga z lahkoto oblikovati. Uporablja se ga tudi za proizvodnjo mesiga (zlitina bakra in cinka) in brona (zlitina bakra in kositra), ki predstavljata višjo trdoto, kot osnovna kovina sama.
V sanitetnih in elektro-inštalacijah se uporabi približno 75% svetovne proizvodnje bakra. Na bakreni površini ne morejo nastati bakterije, ker je baker biostatičen. Da bi širitev bakterij omejili, se kovina okrepljeno uporablja pri proizvodnji živil, v klimatskih napravah in tudi pri izdelavi kljuk. Pomen bakra raste tudi v sektorju visoke tehnologije (npr. računalniški čipi, sončni kolektorji, hibridni motorji).

Ocenjujejo, da je zalog v zemlji okoli 2,3 milijarde ton, od česar je bilo izkopanih šele 12%. 1,6 milijard ton bi se naj nahajalo na kopnem, dodatnih 700 milijonov ton pa bi naj bilo pod morskim dnom. Posebna značilnost bakra je, da se lahko reciklira in ponovno uporabi, brez da bi pri tem izgubil svojo kvaliteto. Zaradi tega je baker neporabljiv. Več kot desetino svetovne proizvodnje bakra (v Nemčiji celo polovico) pokriva energijsko varčnejše recikliranje smeti, ki vsebujejo baker. Baker izkopavajo po vsem svetu. V Čilih in ZDA se nahajajo trenutno največje gospodarske rezerve. Ocenjujejo, da to predstavlja približno 20% globalnih rezerv. Leta 2003 je bilo proizvedenih 15,21 milijonov ton bakra. Z 35% deležem svetovne proizvodnje so bile Čile največji proizvajalec, sledi ji Indonezija z 8,4% in ZDA z 8%. V Avstraliji, Peruju, Kavkazu, na Filipinih, v Iranu in v Španiji, Portugalski, Poljski in Nemčiji se nahajajo dodatna velika rudišča.

Ker se baker danes uporablja predvsem v gradbeni in elektro-industriji, je obseg gradbene dejavnosti v industrijskih in vzhajajočih deželah, kot trenutno Kitajska, odločilnega pomena za povpraševanje. Od leta 2003 je povpraševanje po bakru večje od ponudbe, zaradi česar so se nakopane zaloge popolnoma izčrpale. Poleg tega pa se predelovalna industrija okrepljeno seli v razvijajoče dežele. Primer za to je proizvodnja sestavnih delov za klimatske naprave na Kitajskem.

Baker je poleg aluminja industrijska kovina s katero se najbolj trguje in to na borzah LME in NYMEX. Na Londonski borzi Metal Exchange (LME) se trguje v ameriških dolarjih na tono, pri čemer je velikost kontrakta 25 ton. Na borzi v New Yorku Mercantile Exchange (NYMEX) se trguje v ameriških funtih, pri čemer kontrakt vsebuje 25.000 funtov (1 tona = 2.204,62 funta).

Oglejte si diagrame nihanja cen za baker.

 
 
 
 
  Ostale industrijske kovine:
Molibden, Mineralni pesek, Nikelj, Tantal, Volfram, Cink, Kositer, Jeklo, Aluminij, Svinec, Železo
 
     
 
INDUSTRIJSKE KOVINE - novice, zanimivosti, dogodki
 
 
 
 
 
( 2010-10-13 ) - Vir: Mineweb
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-10-12 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-07-28 ) - Vir: Financial Express
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-05-24 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-15 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-14 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-03-02 ) - Vir: Finance
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-28 ) - Vir: Financial Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: The Seattle Times
 
 
 
 
 
 
 
( 2010-02-18 ) - Vir: Commodityonline
 
 
 
 
 
 
Surovine - svetovni megatrend
 
MAIL LISTA
 
 

Vpišite se v našo mail listo in obveščali vas bomo o dogodkih, zanimivostih, naložbah v delnice, sklade ter plemenite kovine.

Za vpis kliknite tukaj...

 
     
 
AKTUALNE CENE v U$D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANKETA
 
Kako se bo gibala cena nafte v letu 2009
med 60 - 80 USD 29.6%
med 100 - 120 USD 22.5%
nad 150 USD 17.4%
med 80 - 100 USD 16.5%
okrog 150 USD 13.9%

Skupno glasov: 1796

 
AKTUALNI DIAGRAMI
 
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR
Zlato - zadnjih 24 ur v EUR

Srebro - zadnjih 24 ur v EUR
Srebro - zadnjih 24 ur v EUR

 
   
Surovine.si - Vaš svet surovin in energije
Impresum | 2008 © All rights reserved - www.surovine.si
Izdelava spletnih strani: Express Design
 
Surovine - svetovni megatrend